Csókay András főorvos: A félelem rombolja az immunrendszert is! - 4 stresszűző otthoni ötlet nagyszülőknek

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Csókay András főorvos: A félelem rombolja az immunrendszert is! - 4 stresszűző otthoni ötlet nagyszülőknek Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is - mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a koronavírus-járvány kapcsán. Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is - mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

A szív mélyén lévő félelem hatalmas károkat okoz
Csókay András arról beszélt: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és "minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is". Ugyanakkor a "szív legmélyén lévő félelem" hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy "a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket", a "lelkünk legmélyén", ahová csak az ember maga és Isten lát.

Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság - mondta.

A vallás is segítség lehet
Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a "valós, félelemmentes énhez" mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

Mit tehetsz még a stressz és a lehangoltság ellen?  - Tippjeink nagyszülőknek


Bár a koronavírus-járványnak már a gondolata is mindenkit megvisel, ráadásul a bezártságot sem bírják sokan, azért nem szabad hagyni, hogy a negaítv érzések elhatalmasodjanak rajtad. Hoztunk néhány tippet, mit tehetsz, hogy lefoglald magad, és jó érzések töltsenek el:

Most nem szabad az unokákat látogatni, de azért sok mindent megtehetsz, hogy kapcsolatban maradjatok - ebből a cikkünkből több ötletet most is megvalósíthatsz:
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot »

A bezártság alatt az is fontos, hogy megőrizd a tested egészségét, hiszen ez a lelki egyensúlyodra is hatással van. Cikkünkben 3 jó kis videót találsz, kifejezetten az idősebb korosztálynak való torna- és jógagyakorlatokkal.
Immunerősítő, stresszoldó gyakorlatok és tornák 50 év felett - Ezeket próbáld ki, hogy jobb legyen a közérzeted »

Az unokától külön töltött időt arra is használhatod, hogy valami jópofa dolgot készítesz neki - 2 zseniális ötletünk is van:
A kisunokának készülhet egy textilkönyv, amely fejleszti a tapintását és a finommotorikáját is - Mutatjuk, mit hogyan kell csinálnod »

Ha pedig a nagypapa barkácsolós kedvű, akkor jöhet egy fantasztikus matatófal - elő a fészerben őrzött kacatokkal!
Egyszerű, de zseniális fejlesztőeszköz: Így készül a matatófal házilag - Fotókkal »

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.03.24