Darált húsos rakott krumpli recept - Így lesz igazán szaftos a rakott krumpli

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Darált húsos rakott krumpli recept - Így lesz igazán szaftos a rakott krumpli

Ha egy igazán tartalmas rakottast szeretnél készíteni, tökéletes választás ez a fűszeres darált hússal megbolondított rakott krumpli. A csodás egytálétel konyhát betöltő illata garantáltan az asztalhoz csalogatja a családot! 

A darált húsos rakott krumpli még másnap is mennyei, és mivel nagyobb adag, ezért több napra megoldott az étkezés.

A recept természetesen szabadon variálható: a burgonya például lecserélhető padlizsánra vagy cukkinire, és az ízesítés is lehet egyszerűbb vagy épp izgalmasabb: a só, bors, paprika és petrezselyem mellett választható hozzá például görög fűszerkeverék is.

 

Darált húsor rakott krumpli recept - besamellel

Hozzávalók:
 

A burgonyához:

- 1 kg krumpli 
- só
 

A raguhoz:

- 2 ek. olívaolaj 
- 1 fej vöröshagyma (140 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált marhahús
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g-os kiszerelés)
- só, bors, petrezselyem

de akár még

- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk szárított kakukkfű is mehet a raguba.
 

A besamelhez:

- 50 g vaj 
- 3 ek. liszt
- 500 ml tej
- só
- 1 csipet szerecsendió
- 100 g feta sajt (opcionális)

A tetejére:
100 g reszelt parmezán

Ez az illatosan fűszeres rakott krumpli a klasszikus hazai verzió izgalmas variációja, mely mediterrán ízekkel még fantasztikusabb gasztronómiai élményt nyújt. 

 

Elkészítés:

1. A krumplit megmossuk, sós vízben (héjában) megfőzzük, meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.

2. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon pár perc alatt megpirítjuk az olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát.

3. Hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús barnára sül. Belekeverjük a paradicsomkonzervet, a fűszereket és lassú tűzön negyedórát főzzük, míg a szósz besűrűsödik.

4. Közben elkészítjük a besamelmártást is: egy kisebb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos rántást készítünk. A tejet fokozatosan hozzáöntjük és habverővel simára keverjük. Sűrű szósszá főzzük, és közben ízesítjük némi sóval és szerecsendióval. Plusz tipp: belekeverhetünk a szószba még 100 g fetasajtot is.

5. Kiolajozott tepsibe vagy sütőtálba rétegezzük a hozzávalókat. Alulra kerül egy réteg krumpli, arra a húsos ragu, majd ismét krumpli következik. A tetejére egyenletesen ráöntjük a besamelt, és megszórjuk a reszelt sajttal.

6. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Javaslat: szeletelés előtt még hagyjuk, hogy kicsit hűljön, ettől jobban összeáll. 

 

 

Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2025.07.07