Az utóbbi évek népszerű étele a csatni (chutney), mely nem más, mint egy sűrű, darabos vagy krémes, édes vagy savanyú, pikánsan ízesített mártás, mellyel gyakorlatilag bármit feldobhatunk a süteményektől kezdve a sajtokon át a sült húsokig. Alapanyaga számtalan zöldség vagy gyümölcs lehet; mi most a szilvát és a céklát választottuk.
A szilvacsatni az ünnepi fogások vagy hétvégi közös ebédek igazán különleges kiegészítője lehet, de gasztroajándéknak is tökéletes. Töltsd szép csatos üvegbe, kösd át masnival, és lepd meg vele menyed vagy barátaid!
A mennyiségek egy befőttes üvegnyi mennyiségre szólnak.
Hozzávalók:
- 2 db cékla (280 g/db)
- 1 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 15 szem szilva (összesen 380 g)
- 1 db alma (180 g/db)
- 80 g kristálycukor
- 70 ml vörösbor
- 50 g mazsola
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 80 ml balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
1. A céklát megmossuk, meghámozzuk és nagyjából 1 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát félbevágjuk és felszeleteljük. A szilvákat kimagozzuk. Az almát szintén meghámozzuk, kicsumázzuk és a céklához hasonlóan kockázzuk.
2. A cukrot egy lábasban karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort is. Alacsony lángon, időnként kevergetve addig főzzük, amíg a cékla elkezd puhulni (ez kb. 35-40 perc). (Az elfővő bort időnként pótoljuk egy kevéske vízzel!)
3. Mikor a cékla már puhább, hozzáadjuk ehhez az alaphoz a szilvát és az almát, a mazsolát, a szerecsendiót és a balzsamecetet is. Sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük addig, míg minden nagyon puha lesz benne, és a levét is teljesen el tudja főni a chutney (kb. 30-35 perc).
4. A megfelelő állagú, kész chutney-t üvegekbe töltjük. Elsősorban húsok mellé javasoljuk.
Fotó: Freepik