A húsvéti menü kapcsán legtöbbünknek az illatos ünnepi kalács jut eszébe. Nincs is finomabb, mint ahogy az édeskés kalács lágy íze keveredik a sós vaj, a sonka és a torma aromájával… De akár önmagában is mennyei eledel egy finom tea vagy kávé mellé. Érdemes nekifogni és megsütni, mert a gyerekek is szeretni fogják!
Íme az isteni foszlós kalács receptje, melyet mindenki el tud készíteni!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 2.5 dl langyos tej
- 1 tk só
- 2 dkg friss élesztő
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 tk vaníliás cukor
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
1. A ½ dl langyos tejben elkeverjük az 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1-2 ek. lisztet és meleg helyen felfuttatjuk.
2. A lisztet tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót és a cukrot. A liszt közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük az olvasztott vajat, a tojást, a tojássárgáját, a már felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet.
3. Elkezdjük dagasztani. Ne ijedjünk meg, ha eleinte nagyon ragacsos a tészta, és ne adjunk hozzá több lisztet, mert hamarosan szépen le fog válni a kezünkről és a deszkáról. Ha elkészült, letakarjuk az edényt folpackkal, és 40-50 percig meleg helyen kelesztjük a kalácsot.
4. Miután megkelt, kiborítjuk egy deszkára és elosztjuk négy részre (vagy ahány szálból készítjük a fonatot). A tésztákból kis cipókat formálunk, melyeket konyharuhával takarunk le és 10 percig pihenni hagyunk. Ez után a cipókat kinyújtjuk, és kellő hosszúságú szálakat formálunk belőlük, melyek végeit összecsippentjük - és megfonjuk a kalácsot.
5. Végül sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lekenjük a felvert tojással, és még 30 percet hagyjuk kelni.
6. 170 °C-ra előmelegítjük a sütőt.
7. A megkelt kalácsot még egyszer lekenjük a tojással, majd a sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük. Ez nagyjából 40-45 percet vesz igénybe. A kész kalácsot konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Fotó: Nagyszülők Lapja