
Ki ne emlékezne a békebeli perecre? Kívül roppan, belül lágy és puha… Fantasztikus vendégváró, ami garantáltan örömet szerez majd annak, aki betoppan hozzád, ha pedig csomagolsz néhányat az unokáidnak, vihetnek belőle az iskolába is! Ráadásul az elkészítése sem ördöngösség.
A perec egy könnyen összeállítható finomság: csupán össze kell gyúrni a hozzávalókat, kétszeresére keleszteni, formázni, pihentetni és kisütni.
Ha olaj helyett olvasztott vajat használunk, víz helyett pedig tejet, a perecünk belseje különlegesen lágy lesz. Az élesztő mellé ne felejtsünk el cukrot is tenni, hogy a tészta szépen megkeljen!
A tetejére pedig nem csak durva szemű sót szórhatunk, hanem fokhagymát, szezám- vagy lenmagot vagy akár sajtot is.
Hozzávalók 12 darabhoz:
• 60 dkg liszt
• 1,5 tk. cukor
• 1,5 csomag porélesztő (7 g)
• 4,5 ek. olívaolaj
• 1,5 darab tojás a kenéshez
• nagy szemű só (a tetejére), opcionális
• langyos víz
• Elkészítési idő: 2 óra
• Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk egy nagyobb méretű tálba. Keverjük bele a cukrot, a szárított élesztőt, az olajat/olvasztott vajat és annyi langyos vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
2. A levegősre dagasztott tésztát fedjük le konyharuhával, és tegyük meleg helyre pihenni, nagyjából 40-60 percre.
3. Pihentetés után a tésztát borítsuk ki egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrjuk át, és vágjuk 12 egyenlő darabra.
4. A darabokat sodorjuk kisujjnyi vastagságúra, majd a két végénél fogva formázzunk belőlük perecet.
5. A pereceket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne túl közel egymáshoz: a sütés előtt ugyanis, még a tepsiben is pihentessük őket további 30 percig. Ezalatt is kelni fognak a perecek.
6. Közvetlenül a sütés előtt kenjük meg őket tojással, és ha szeretnénk, szórjunk a tetejükre szórjunk durva szemű sót. 180 fokos légkeveréses sütőben 20-30 perc alatt süssük őket aranybarnára!
12+5 mondóka gyerekeknek sütéshez-főzéshez - Mondókázzatok együtt a konyhában is!
Szerző: Nagyszülők Lapja
Fotó: Freepik