Hóember sütike - recept
A Hóember sütikét (mi így neveztük el) minden gyerek szeretni fogja, vagy azért mert szép, vagy azért mert finom, vagy azért, mert jó ilyet a nagyival együtt sütni! Máris mutatjuk a receptet.
Hozzávalók a kekszhez:
- 250 gramm vaj
- 250 gramm cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- Kevés reszelt citromhéj
- 500 gramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál tej (helyettesíthető kókusztejjel, mandulatejjel)
Hozzávalók a díszítéshez:
- Hóember feje: pillecukor vagy fondant - Fondantmassza készen kapható nagyobb csemegeboltokban vagy megaáruházakban, de házilag is elkészítheted, mutatjuk a receptet itt »
- Porcukor
- Citromlé
- Hóember gombjai: Csokicseppek vagy csokigolyók
- Hóember szeme: ételszinező vagy olvasztott csoki
- Hóember sála, orra - színes fondant
Elkészítés
1. Minden hozzávalót alaposan, egyöntetű tésztává gyúrunk.
2. 3-4 órán át hideg helyen pihentetjük.
3. Lisztezett deszkán körülbelül 0,5-1 centi vastagságúra nyújtjuk.
4. Kör alakú szaggatóval (vagy pohárral) nagyobb kekszdarabokat szaggatunk.
5. 175-200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Dekorálás
1, A cukormáz egy egyszerű porcukor, víz és egy leheletnyi citromlé keveréke (hasonlóan a mézeskalács sütikhez) - itt arra kell ügyelnünk, hogy a máz ne legyen túl folyós, hogy könnyen lehessen vele dolgozni,
2. A hóember fejét egy nagyobb, húsosabb pillecukorból készíthetjük, ha ilyen nincs kéznél, akkor fehér fondantmasszából vagy akár marcipánból.
3. Sálat és orrot színes fondant masszából gyárthatunk, a gombok csokicseppekből készültek, és Melanie sötét ételszínezőt használt a szemek és a száj megrajzolásához - mi olvasztott csokit ajánlunk, amit hurkapálcikával lehet viszonylag egyszerűbben felvinni.
Forrás, fotók: GenussKochen