Illatos narancsos kuglóf recept - A legomlósabb kuglóf, amit valaha ettem

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Illatos narancsos kuglóf recept - A legomlósabb kuglóf, amit valaha ettem

A kuglóf változatos ízekben elkészíthető, látványos sütemény, tökéletes kísérője a délutáni kávénak vagy teának. A narancsos kuglóf üde illata és puha tésztája igazán csábító - elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult.

A kuglóf számtalan módon variálható: tésztájába keverhetünk durvára vágott diót, mandulát, csokicseppeket, aszalt gyümölcsöt; a dekorálásnak pedig csak a fantáziánk szabhat határt, bár önmagában, porcukorral megszórva is látványos desszert.


Hozzávalók (24 cm átmérőjű formához):
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 4 db tojás
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 22 dkg gesztenyepüré
- 1 darab bionarancs reszelt héja
- 2 ek. rum
- 1 dl tej
- vaj a forma kikenéséhez
- porcukor a szóráshoz ízlés szerint

 

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. A lisztet szitáljuk keverőtálba, és keverjük hozzá a sót és a sütőport.

2. A tojásokat üssük keverőtálba. Adjuk hozzá a porcukrot és verjük habosra. Ezután dolgozzuk bele a lágy vajat, a gesztenyemasszát, a narancs reszelt héját, a rumot és a tejet.

3. Keverjük össze alaposan a száraz keverékkel.

4. A masszát öntsük vajjal kikent kuglófformába, majd tegyük be az előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre. (A sütésnél érdemes tűpróbát alkalmazni. Mivel minden sütő más, mindig figyeljük a  kuglófot, nehogy megégjen!)

5. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral, vagy díszítsük egyéb módon: díszíthetjük karamellöntettel, cukorhabbal, olvasztott csokoládéval, gyümölcsszeletekkel, vagy akár csillogó, ehető díszekkel is.

 

Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.12.12