Illatos, omlós fahéjas-szilvás lepény - 20 perc alatt kész és mehet a sütőbe

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Illatos, omlós fahéjas-szilvás lepény - 20 perc alatt kész és mehet a sütőbe

Egy egyszerűen elkészíthető, csodásan lágy sütemény a nyár végi szilva ismerős zamatával. Remek választás, ha a családot szeretnéd meglepni, vagy ha váratlan vendégek jelentkeznek be és nincs sok időd az előkészületekre. Ez a desszert már a sütés közben elvarázsol, amint a fahéjas szilva illata belengi az otthonod…


20 perces szilvás sütemény (tojás nélkül)


Hozzávalók (egy kb. 20-22 cm-es tortaformához):


- 40 dkg szilva
- 2 tk. őrölt fahéj
- 25 dkg süteményliszt
- 1 tk. sütőpor + 1 tk. szódabikarbóna
- negyed tk. só
- 13 dkg cukor
- 1,8 dl (növényi) tej
- 5 dkg joghurt
- 1,2 dl olaj
- 1 tk. vaníliakivonat
- 2 ek. friss citromlé, 1 közepes (bio)citrom reszelt héja
- 2 tk. barna cukor a szóráshoz (opcionális)


Elkészítés:


1. A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, és hosszában vágjuk negyedekbe. Tegyük őket egy nagyobb tálba, szórjuk rá a fahéjat, és alaposan forgassuk össze.

2. Ezután egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát a sóval és cukorral.

3. Egy kisebb edényben keverjük össze a tejet, a joghurtot, az olajat, a vaníliát, a citrom levét és héját, és keverjük össze a száraz hozzávalókkal. Vigyázat! Ne keverjük túl sokáig, mert ha a buborékok kiszöknek belőle, a süti nem fog megemelkedni.

4. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és rendezzük el a tetején a szilvákat. Ha a végén még megszórjuk barnacukorral, csodaszép aranybarna lesz a süti teteje, ahogy rápirul.

5. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük készre; ezt tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk 15 percig hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, de szeletelés előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
 

Jó étvágyat!

 

Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.08.05