
Van egy ital, mely nem csak finom, de az emésztésre, a keringésre és a csontokra is áldásos hatással bír, ráadásul egyre több üzlet hűtőpolcain megtalálható: ez pedig nem más, mint az ayran, azaz a török nemzeti joghurtital.
A frissítő aromájú, a nyári melegben különösen jóleső joghurtital otthon is könnyen elkészíthető, ráadásul a házi verzió nagy valószínűséggel még egészségesebb, mint a bolti.
Miért érdemes ayrant fogyasztani?
- probiotikumokban gazdag, így támogatja a bélflórát, az emésztést
- izzadás során (nyári meleg, sportolás) pótolni tudja a kiizzadt sót, ásványi anyagokat
- fehérjét, kalciumot, káliumot és magnéziumot, valamint B6- és B12-vitamint is tartalmaz
- csökkenti az LDL-koleszterin szintjét
- a kefirhez ugyan hasonlít, ám az ayran nem tartalmaz az erjedés során keletkező alkoholt
Hogyan készül az ayran?
Az ayrant otthon villámgyorsan elkészíthetjük, sőt, az arányok változtatásával ízlésünk szerint alakíthatjuk sűrűségét vagy épp sósságát. Hűtőben ugyan eláll néhány napig, de érdemes inkább frissen elkészíteni: ehhez csupán hűtött vizet és ugyanannyi joghurtot kell egy magas edényben egy nagy csipet sóval összeturmixolnunk, és poharakba töltve, ízlés szerint hűtve máris fogyaszthatjuk.
via
Fotó: Freepik