Íme néhány a brokkoli előnyei közül
1. Rákmegelőzés
Immunstimuláló hatásával a brokkoli ugyanúgy, mint például a karfiol, a kelbimbó és a káposzta, a rák elleni küzdelem alapköve. A brokkoli olyan tulajdonságokat tartalmaz, amelyek az ösztrogén ellen hatnak, ami segíti a rákos sejtek elburjánzását, ha már megjelentek a szervezetben. A kutatások azt mutatják, hogy a brokkoli rendkívül alkalmas a mell- és méhrák megelőzésére.
2. Koleszterincsökkentés
A brokkoli rostokkal telített, amely a koleszterincsökkentését elősegíti. A brokkoli rostja segíti az emésztőrendszerben az epesavakkal való kötődést. Ez megkönnyíti a koleszterin kiválasztását a testünkből. Kutatások szerint a brokkoli bizonyos fajtája akár 6 százalékkal is képes csökkenteni a vér LDL-koleszterinszintjét.
3. Az allergiás reakciók és gyulladások csökkentése
A kutatások kimutatták, hogy a kaempferol képes csökkenteni az allergén anyagok testünkre gyakorolt hatását. A brokkoli ezen kívül jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentőként ismertek. A brokkoli segíthet az ízületi gyulladásban szenvedő embereknek is, mivel a brokkoli szulforafánt tartalmaz, amely blokkolja az ízületi károsodást okozó, és ezáltal gyulladást előidéző enzimeket.
4. Erős antioxidáns
A brokkoli antioxidánsokat tartalmaz, amik számos módon segíthetik a szervezetet. A brokkoli a C-vitaminnal együtt koncentrálódik, így erősíti az immunrendszert. Flavonoidokat is tartalmaz, amelyek segítenek a C-vitamin hatékony hasznosulásában. Karotinoidokban, luteinben, zeaxantinban, béta-karotinban gazdag zöldség.
Olvasd el ezt is!
Ezeket edd télen, hogy elkerüljenek a betegségek »
5. Egészséges csontok
A brokkoli magas kalcium- és K-vitamintartalmú, amelyek mind a csontok egészsége, mind a csontritkulás megelőzése szempontjából fontosak. A brokkoliban más tápanyagok szintje is magas, mint a magnézium, a cink és a foszfor. Ezen tulajdonságok miatt a brokkoli különösen ajánlott gyermekek, idősek és szoptató anyák számára.
6. Jótékony hatása van a szívre
A brokkoliban lévő szulforafán gyulladásgátló tulajdonságai megakadályozhatják (vagy akár visszafordíthatják) a véredények bizonyos károsodását, amelyet a krónikus vércukor-problémák miatt kialakuló gyulladás okozhat. A brokkoli nagyszerűen hat a szív egészségére, mivel olyan rostokat, zsírsavakat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek a testben a vérnyomás szabályozásában.
7. Diétába kiválóan beilleszthető
A brokkoli úgynevezett jó szénhidrát, és magas rosttartalmú, ami segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést, alacsony vércukorszintet biztosít, és megfékezi a falánksági rohamokat. Ideális zöld zöldség, salátákhoz, levesekhez, köretként vagy főzelékként. Fehérjéket is tartalmaz, így olyan vegetáriánusok számára is alkalmas, akik egyébként nem tudnák kielégíteni a szervezet fehérjeigényét.
8. Méregtelenítésben nagy segítség
Mivel a brokkoli rostokban gazdag, segíthet megszabadulni a méreganyagoktól. Tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet általános méregtelenítését. Ez a zöldség speciális fitonutrieneket tartalmaz, amelyek segítik a szervezet detox folyamatát. Ez azt jelenti, hogy a test nem kívánatos szennyeződéseit eltávolítja a szervezetből.
9. Bőrápolás
A bőrápolás nem csak a ragyogást, hanem az immunitást is magában foglalja. Mivel a brokkoli antioxidánsok és tápanyagok tömkelegét tartalmazza, mint a C-vitamin és az ásványi anyagok, például a réz és a cink, a brokkoli segít az egészséges bőr fenntartásában. Ez azt jelenti, hogy védi a bőrt a fertőzések kialakulásától, valamint megőrzi a bőr természetes fényét. A brokkoli tele van K-vitaminnal, aminosavakkal és folátokkal, így ideális az egészséges bőr immunitásának fenntartásához.
10. Szemvédő
A brokkoli béta-karotint, A-vitamint, foszfort és más vitaminokat tartalmaz, mint a B-komplex, a C-vitamin és az E-vitamin. Csökkenti a káros sugárzás által elszenvedett károkat, ha folyamatosan telefonunkat vagy a monitort kell bámulnunk.
Olvasd el ezt is!
Szemész szakorvos szakértőnk szerint így hat a brokkoli szemünk egészségére »
11. Anti-aging
Mivel a brokkoli C-vitaminban gazdag, amely számos antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, öregedésgátló hatású. Ez azért van, mert az antioxidánsok segítenek az öregedésért felelős szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök gyakran károsítják a bőrt. A brokkoli rendszeres fogyasztása segít a finom vonalak, a ráncok, a bőrproblémák, például az akne és a pigmentáció csökkentésében.
Ezt is olvasd el ! 12 ok, amiért gyakran egyél uborkát »
Forrás: timesofindia.indiatimes.com
Fotó: Pixabay