A kenyérlángosnak számos megnevezése ismert. Az Alföldön kemencelángosnak, Nyugat-Dunántúlon langalinak vagy langalónak nevezték, de töki pomposként is ismert. A pogácsa széles variálhatóságához hasonlóan a kenyérlángosra is igaz, hogy ahány ház, annyi kenyérlángos: rengeteg ízesítése, fajtája ismert.
Sütési technológiáját a paraszti háziasszonyok kisérletezték ki: a kenyértésztát elnyújtották, és a felfűtött kemence fenekére, az izzó parázs elé helyezték. Elődeink a kenyérsütés napján fogyasztották főképp ezt a sült tésztafélét, ugyanis addigra a kenyér már elfogyott. Önálló fogásnak számított, mást nem ettek mellé.
Ma újra nagy divatját éli: vásárokban, szabadtéri rendezvényeken lehet kapni, aminek az illatát már messziről lehet érezni, és amire nagyon rá lehet kívánni.
A finom, kívánatos kenyérlángost - kemence nélkül ugyan, de - akár otthon is el lehet készíteni, nem kell hozzá megvárni a következő szabadtéri fesztivált.
Íme a recept!
Kenyérlángos (langalló) receptje
Hozzávalók a tésztához
1 kiló liszt
2 deci víz
só
2,5 deka élesztő
5 deci tej
1 deka cukor
Hozzávalók a feltéthez
5 deci tejföl
8-10 gerezd fokhagyma
6-8 fej közepes vöröshagyma
Bacon szalonna / kolbász (vagy amit szeret a család)
Elkészítés
1. Az úgynevezett gyors kovászhoz az élesztőt a langyos tejbe tesszük, 2 kanál lisztet és cukrot szórunk a tetejére - az ujjunk segítségével elkevergetjük. Meleg helyen letakarva állni hagyjuk negyed órát.
2. A kenyértésztához a lisztet alaposan átkeverjük a sóval, majd a gyors kovászt beleöntjük. Fokozatosan annyi vizet öntünk hozzá, amennyit felvesz, körülbelül 2 decit. Alaposan átgyúrjuk homogén, csomómentes tésztává.
3. Kelni hagyjuk 1 órán át, majd átgyúrjuk.
4. Újabb 1 órát kelesztjük. Átgyúrjuk.
5. Végül 3-4 részre osztjuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, 1-1,5 centi vastagra.
6. Elkészítjük a feltétet: a kisütött szalonnát/kolbász karikát, üvegesre párolt hagymát, fokhagymát - sóval, borssal, tejföllel.
7. A kinyújtott tésztákat előmelegített sütőben 250 fokon pár percig elősütjük, majd kivesszük. Megkenjük a tejfölös feltéttel, sajtot reszelünk a tetejére.
8. 220-250 fokon körülbelül 30-40 percig készre sütjük.