Kókuszgolyó - csokidarába forgatva

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Kókuszgolyó - csokidarába forgatva

A kókuszgolyót és csokigolyót minden gyerek imádja közösen ekészíteni. Ez a kis finomság sütés nélkül elkészíthető, ráadásul a gyerekek kézügyességét is fejleszti a gyúrás és a golyók formálása.

Kókuszgolyó hozzávalók:
Darált keksz - 500 gramm
Édesített kakaópor – ízlés szerint
Keserű kakaópor – ízlés szerint
Kávé - 0,5 dl
Kókuszreszelék - ízlés szerint
Tej - amennyitől a massza gyúrhatóvá válik 
Rumaroma - fél adag
Baracklekvár - 1 nagykanál
Csokidara, vagy színes csokidara - 1 zacskó

Tejallergia, vagy tejintolerancia esetén növényi tejjel tökéletesen helyettesíthető, mi azzal szoktuk készíteni (szerk)


Kókuszgolyó elkészítése

A darált kekszet egy nagy keverőtálba öntjük, és annyi kakakóport öntünk hozzá, míg az összekeverés után világosbarna nem lesz. Egy kanál keserű kakaóval tovább fokozhatjuk a sötét színt (attól függően, hogy keserűbben, vagy édesebben szeretjük). A kis segítőnk közben fakanállal folyamatosan kevergeti, hogy jól lássuk a színét. Ezután elkezdjük adagolni a kókuszreszeléket. Mi maximum 2 nagykanállal adunk hozzá, de ez ízlés kérdése. Ezzel is alaposan összekeveri a kiskuktánk. Ráöntjük a kávét, és óvatosan adagolva a tejet, majd jól összedolgoztatjuk a kis szakácssegédünkkel (mintha csak gyurmázna, de ezt nyugodtan lenyalogathatja a kezeiről. A lekvár, valamint a rumaroma még ízesebbé teszi, ezt is a tejjel egy időben adagolhatjuk hozzá.
Amint egy finom puha masszát kaptunk, a gyerekekkel kis golyócskákat készíttetünk belőle, majd ízlés szerint kókuszreszelékbe, vagy csokidarába („egérkakiba”), illetve színes csokidarába forgatjuk.

 


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.01.12