A köménymag mint gyógyító fűszer
A köménymagban szinte valamennyi vitamin megtalálható, emellett tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot és vasat.
A köménymag gyógyhatásai
Szinte minden emésztési zavarra jótékonyan hat. Görcsoldó, étvágyjavító, gyomorerősítő és szélhajtó hatása is ismert. Segíti a gyomorsav termelődését és megakadályozza a puffadást. Karvon nevű illóolajának köszönhetően bélfertőtlenítő hatású.
A köménymag felhasználása
A köménymagból készült tea, jó hatással van az emésztési problémákra, ezért étkezés előtt fogyasszuk - kisbabáknak, gyerekeknek is adható.
Így készül a köménymag tea
Egy bögrényi forró vízhez körülbelül fél-egy teáskanálnyi őrölt köménymagot használjunk - a legjobb, ha frissen őröljük meg egy mozsárban. Hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd szűrjük le.
Egész vagy darált köménymaggal fűszerezhetünk leveseket, főzelékeket, péksüteményeket, pl.: pogácsát, de megszórhatjuk salátánkat is vele. Elmaradhatatlan hozzávalója a savanyú káposztának, de sajtokba, túrós ételekbe, kolbászba, burgonyás és sült ételekhez is használhatjuk fűszerként. Összetéveszthetetlen, karakteres íze miatt ritkán kombinálható más fűszerekkel.
Milyen betegségekre jó a köménymag?
- emésztőrendszeri megbetegedések
- görcsök
- étvágytalanság
Edd magad egészségesre rovat »
Fotó: Pixabay