Koronavírus elleni oltás: Februárban megkezdődik a legidősebbek beoltása, a háziorvosok értesítik őket

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Koronavírus elleni oltás: Februárban megkezdődik a legidősebbek beoltása, a háziorvosok értesítik őket Február első hetében megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek beoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni. 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, ebből 10 idős embert tudnak beoltani. Február első hetében megkezdődik a legidősebb regisztrált emberek beoltása, őket a háziorvosok fogják értesíteni - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

György István hozzátette: 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát. Az abban lévő tíz adag oltóanyagot a regisztráció és az életkor sorrendjében praxisonként tíz idős ember kapja meg. További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával a megyei oltópontokon, ahová betegszállítók viszik el őket.A háziorvosok oltják be a legidősebbeket a koronavírus elleni védőoltással
Az államtitkár arra kérte a háziorvosokat, segítsék az oltási folyamat eredményességét, amelyhez minden támogatást megadnak számukra.

A háziorvosoknak január 29-én átadták életkori sorrendben a praxisokban védőoltásra regisztrált legidősebbek listáját és elérhetőségüket - mondta.

Közölte, a jövő hét végéig tartó oltási szakaszban több mint 48 ezer ember kapja meg a védőoltást.

- A folytatásban mindenki oltására sor fog kerülni, de ezt csak a rendelkezésre álló vakcina mennyiségének függvényében tudjuk megtenni - fogalmazott.

Oltási munkacsoportok jöttek létre
György István elmondta: a megyei védelmi bizottságok mellett is megalakultak az oltási munkacsoportok, amelyek a védőoltások beadását szervezik. Eddig 200 ezer ember oltásához érkezett oltóanyag Magyarországra, és 175 ezren kapták meg az oltást, január végéig a teljes mennyiséget felhasználják - fűzte hozzá.

A legveszélyeztetettebb csoportok, mint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltása január végével lezárult. Azokat, akik közülük nem kapták meg az oltást, később igény szerint beolthatják.

FRISSÍTÉS: 2021. FEBRUÁR 1.
Miután vasárnap a vártnál kevesebb vakcina érkezett, át kellett dolgozni az e heti oltási tervet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy 18 ezer Moderna-vakcina érkezésére számítottak, de kevesebb mint 11 ezer jött. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket. Ezzel együtt leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása.

A héten 85 410 adag Pfizer-vakcinát várnak. Számítani lehet továbbá Moderna-oltóanyagok érkezésére is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságokra hivatkozva ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta: minden vakcina, amit gyártanak, megvéd a súlyos megbetegedéstől, a súlyos szövődmények kialakulásától, a kórházba kerüléstől és a halálos kimeneteltől.

Olvasd el ezt is!
Koronavírus elleni védőoltás időseknek: 15 fontos kérdés és válasz a beoltással kapcsolatban »


Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mohai Balázs


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.02.01