Magyar Rákellenes Liga: A rákos betegségek harmada elkerülhető lenne, ha erre az 4 dologra odafigyelnénk!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Magyar Rákellenes Liga: A rákos betegségek harmada elkerülhető lenne, ha erre az 4 dologra odafigyelnénk! A rákos betegek legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megelőzéséért. Holott ezeknek a harmada megelőzhető lenne, hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga. A Magyar Rákellenes Liga idén a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet az április 10-ei nemzeti rákellenes napon.

A rákos megbetegedések harmada elkerülhető lenne
Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint Magyarországon kiemelkedő probléma az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nem tudja, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések megelőzéséért. Holott ezeknek a harmada megelőzhető lenne, a legtöbbet pedig mi magunk tehetünk saját egészségünkért - hívták fel a figyelmet.

Egyoldalú táplálkozás, kevés zöldség és gyümölcs
Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a magas kenyér és húsfogyasztás, valamint a "megrendítően" alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unióban a zöldségfogyasztást illetően, és gyümölcsfogyasztásban is csak három országot előztünk meg - olvasható közleményükben.

Sok a károsanyag-bevital - alkohol, cigaretta
Tovább rontja a helyzetet, hogy rengeteg káros anyaggal terhelődik az emberek szervezete: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebbek 27 százaléka dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország közül a 16. Az alkoholfogyasztást nézve valamivel jobb a helyzet, a tavalyelőtti adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8., az emberek 16,3 százaléka fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt - írták.

Kellő öngondoskodás és rendszeres szűrővizsgálatok
A Magyar Rákellenes Liga felhívta a figyelmet, hogy kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével idejében észlelhető egy esetleges daganatos megbetegedés, és emellett fontos a rendszeres részvétel a szűrővizsgálatokon. Kiemelték, hogy az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít - a legújabb idén indult, a vastagbéldaganat szűrésére irányul -, ám az esetleges megbetegedések csak akkor ismerhetők fel, ha rendszeres részt veszünk ezeken a programokon.

Összefoglalva: így előzheted meg a rákos betegségek harmadát:
1. Rostdús, változatos táplálék, kevesebb hús és kenyér, de több zöldség és gyümölcs
2. Mérsékelt alkoholfogyasztás
3. Dohányzás elhagyása
4. Rendszeres szűrés

Ez is érdekelhet!
A mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák kimutatásának - Milyen gyakran érdemes szűrésre járni? »


Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2019.04.11