Az ünnep környékén rengeteg jól ismert, klasszikus finomsággal készülünk a családnak. Ennél a sütinél azonban nem tudunk aranyosabbat elképzelni!
Íme a finom és igen mutatós Mikuláscsizma-süti, ami garantáltan nagy siker lesz.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 350 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- 30 g vaj
- 2 db tojás
- 2 ek akácméz
A töltelékhez:
- 240 g lekvár (1 üveg)
A mázhoz:
- 300 g étcsokoládé
- 200 g fehér csokoládé
- 80 g kókuszreszelék
- 3 ek napraforgó olaj
vagy
- 1 tojásfehérje
- 200 g porcukor
Elkészítés:
1. Elkeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzákeverjük a puha vajat, a tojásokat és a mézet. Tésztát gyúrunk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk.
2. Csizma alakú kiszúróformával kiszaggatjuk a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt kisütjük, majd hagyjuk kihűlni.
3. A csizmák felét megkenjük lekvárral, majd a másik adag csizmácskát rájuk igazgatjuk.
Dekorálás - kétféle is lehet:
1. Fekete-fehér: vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokit, 1-2 ek étolajjal simára keverjük, majd leöntjük vele a csizmákat, és hűtőbe tesszük. Közben ugyanígy felolvasztjuk a fehér csokit is, és a megdermedt csokis csizmák felső harmadát belemártjuk, majd ezt a részt megszórjuk még kókuszreszelékkel.
2. Piros-fehér: tojásfehérjéből és porcukorból kemény habot verünk, és a csizmák felső kb. egynegyedét vagy harmadát fehér cukorhabbal vonjuk be, a többi részét pedig piros ételszínezékkel elkevert habbal. Majd hagyjuk a csizmácskákat megszáradni. Tovább díszíthetjük dekorgyöngyökkel is.
Szerző: Nagyzülők Lapja
Fotó: Freepik