Innen ered a fantázianeve is, mert ahogy váltakozik a narancssárga tészta a vanília sárgájával, mintha épp lenyugodni készülne a nap. Persze a tészta színét azért nagyban meghatározza a felhasznált színezőanyag mennyisége és fajtája is.
Tipp: Semmiképp ne ess neki azonnal, egy éjszakára érdemes a hűtőbe tenni, így miután kicsit összepuhultak a rétegek, könnyebben, szebben fel lehet szeletelni a süteményt.
Naplemente-szelet
Hozzávalók
A tésztához:
300 g liszt
1 egész tojás
1 evőkanál zsír
4 evőkanál porcukor
10 g szalakáli
1 dl tej, mandulatej vagy rizstej
ételfesték vagy császárkörte aroma a tészta megszínezéséhez (ez el is maradhat)
A krémhez:
2 cs. vaníliás pudingpor
8 dl tej, mandulatej vagy rizstej
1 csomag vaníliás cukor
200 g vaj vagy margarin
250 g porcukor
(Felturbózhatod igazi vaníliával is, ehhez vágd ketté a vaníliadarabot és kapard ki belőle a szemcséket)
Elkészítés
1. A vaníliás pudingot a szokásos módon elkészítjük, felfőzzük a tejjel és megvárjuk, hogy szép lassan kihűljön. Ez a folyamat gyorsítható, ha az edényt hideg vízbe tesszük, miután elkészült a puding.
2. A tésztát összegyúrjuk, mehet bele egyszerre minden, az ételfestékkel és a tejjel a végén, hogy lássuk, mennyi tejet vesz fel, valamint tudjunk kísérletezni a színnel.
3. Szépen 3 részre osztjuk a tésztát és vékony téglalapokká nyújtjuk őket. Ezt a fajta tésztát érdemes a tepsi hátoldalán sütni, mert arról könnyebb levenni, így nem törik el (mint a hatlaposnál)
4. Vékonyan beolajozzuk a tepsi hátoldalát és ráfektetjük az első lapot. 170 fokon nagyjából 10 perc sütési idő elég neki, érdemes figyelni közben a tésztát. Ha megsült, óvatosan leemeljük és jöhet a következő.
5. Eközben a margarint a cukorral habosra keverjük és szép lassan hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot.
6. A krémmel megkenjük az első lapot, ráillesztjük a másodikat és azt is megkenjük a vaníliás krémmel. Ezután lefedjük a harmadik lappal és mehet is a hűtőbe pihenni az egész.
7. Másnap felszeleteljük és porcukorral meghintve kínáljuk.
Köszönjük a receptet Erzsinek!
Fotó: Szülők Lapja