Narancsos csokitorta: Egy igazán egyszerűen elkészíthető, de fenséges csokitorta recept az ünnepekre

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Narancsos csokitorta: Egy igazán egyszerűen elkészíthető, de fenséges csokitorta recept az ünnepekre

A narancs és a csokoládé párosa mindig garantálja a sikert. Ennek a gyönyörű és illatozó süteménynek a levegős tészta és a jó minőségű hozzávalók adják az esszenciáját. No és persze a szeretet, amellyel készíted.

A narancsos-csokoládés tortát igazán egyszerű elkészíteni. Válasszunk jó minőségű, 60-70 százalékos étcsokoládét, és lehetőleg bionarancsot, hiszen a gyümölcs aromás héja is fontos összetevője ennek a csodás desszertnek.


Hozzávalók (23 cm átmérőjű vagy 20x21-es szögletes formához):

 

Piskóta:

- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 tk. sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 csipet só
      
Csokiöntet (ganache):

- 15 dkg étcsoki
- 1,2 dl habtejszín
- 1 db narancs
     
A díszítéshez: 

- 1 db narancs (vagy egyéb tortadekor: cukordísz, kandírozott gyümölcs stb.)


Elkészítés:

 

1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

2. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukor felével, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal.

3. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.

4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukor másik felével és egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk bele a tojássárgájás keverékbe. 

5. Dolgozzuk egyenletesre a tésztát, és öntsük bele a tortaformába. Toljuk be az előmelegített sütőbe. 

6. Süssük addig, míg a piskóta aranyszínű nem lesz. Ez kb. 20-25 perc. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e. (Ha a piskótába szúrt tűt tisztán húzzuk ki, biztosan elkészült. 

7. Várjuk meg, míg kihűl a piskóta. Közben a ganache-hoz a habtejszínt melegítsük forráspontig, de ne forraljuk fel! Vegyük le a tűzről. 

8. Adjuk hozzá az apróra tört étcsokoládét, majd a a reszelt narancshéjat és a frissen facsart levet és keverjük addig, amíg sima, fényes krémet kapunk. 

9. Hagyjuk kicsit hűlni, így a ganache sűrűsödni tud.

10. Csorgassuk a csokimasszát a piskótára, majd díszítsük friss vagy kandírozott narancskarikákkal, dekorgyöngyökkel, kekszmorzsával vagy csokiforgáccsal a sütemény tetejét.

11. Tegyük a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy a ganache megdermedjen; ugyanakkor tálalás és szeletelés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, hogy a bevonat kissé meglágyuljon.

 


Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.12.18