Porckopás tünetei, okai, kezelése - A reumatológus válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Porckopás tünetei, okai, kezelése - A reumatológus válaszol Melyek a legeredményesebb kezelési formák ízületi porckopás, azaz arthrosis esetén? Mi a gyógytorna jelentősége a terápiában? Miért nem szabad a fájó, duzzadt ízülettel meleg vizes gyógyfürdőbe járni? Mivel tolható ki a protézis beültetése? Orvos szakértőnk írása az ízületi porckopásról és a lehetséges terápiákról. A mozgásszervi eredetű fájdalmak több mint egyharmada az ízületi kopásra vezethető vissza. A súlyos arthrosis érdemi ellátása az ízületpótló műtét - ezek száma olyan rohamosan növekszik, hogy az ortopédiai műtéti kapacitás nem tud lépést tartani vele.
Melyek a legeredményesebb kezelési formák ízületi porckopás esetén? Mivel tolható ki a protézis beültetése? Dr. Vereckei Edit reumatológust kérdeztük.


Ízületi porckopás (Arthrosis)


Ízületi porckopás - korral járó mozgásszervi betegség
Az ízületi porc kopása, orvosi megnevezéssel arthrosis, az ízületi porc elhasználódására visszavezethető betegség. A mozgásszervi betegségek között a csontritkulással, a derékfájással összemérhetően igen magas, és az elmúlt húsz évben a leggyorsabban növekvő arányt képviselnek. Európában legalább 40 millióan élnek nagyízületi (csípő vagy térd) arthrosissal és többségüknek a kisebb ízületei is érintettek, főleg a kéz kisízületek deformálódásával járó arthrosis, különösen nőkön gyakori.

Rohamosan nő az ortopédiai műtétek száma
A mozgásszervi eredetű fájdalmak több mint egyharmada az ízületi kopásra vezethető vissza. Gyakorisága az életkorral növekszik. Minthogy a demográfiai kivetítések szerint 2025-re a 65 évesnél idősebbek 210 milliónál többen lesznek Európában, az arthrosis által érintettek száma és aránya is eszerint növekszik az előttünk álló években. A betegség okozta egyéni terheken túlmenően, a kopásos ízületi betegségek ellátásának költségei az összegezett nemzeti termék fél százalékát teszik ki Európában.

A súlyos arthrosis érdemi ellátása az ízületpótló műtét, ezek száma olyan rohamosan növekszik, hogy a fejlett európai országok ortopédiai műtéti kapacitása sem tud lépést tartani vele.

Kiknél fordul elő gyakrabban az ízületi porckopás?
Ízületi kopásra hajlamosító rendellenességek, mint pl. ízületi tengelyállás eltérés (köznapi néven O vagy X láb eltérés, ízületet érintő traumák, törések, csípőficam) időben való felismerése és kezelése késlelteti az ilyen elváltozások mellett korán kialakuló és gyorsan előrehaladó arthrosist. Bizonyos munkatevékenységek, - főleg az ízületek egyoldalú terhelésével járó fizikai munka, - melyek az ízületek tartós túlterhelésével járnak, szintén korán jelentkező, illetve súlyosabb arthrosist idézhetnek elő.

Ízületi porckopás kezelése


Műtéti megoldások, rehabilitáció, gyógytorna
Az arthrosis kezelésében a fizikális terápiák, a műtéti megoldások és azt követő szakszerű rehabilitáció hozhatják a legnagyobb eredményt a jelenkor betegei számára. A műtétet még nem igénylő esetekben a fizioterápiákon belül a gyógytorna kezelés mellett a különböző elektroterápiák, az iontoforezisek, melyekkel gyógyszert is jutathatunk az érintett ízületbe, az ultrahangkezelés, a lézer terápia emelhető ki, vagy makacs fájdalom esetén terápiás röntgen besugárzás adására van lehetőség.

Kitolható-e az ízületi protézisek beültetése?
A gyógytorna szerepe, elsősorban az ízület mozgásterjedelmének megőrzésében, visszaállításában, illetve az ízület környéki izmok megfelelő állapotban tartásában van. A megfelelő fizioterápiás kezelések, az ízület megfelelő terhelése, alsóvégtagi ízületek esetén a túlsúlytól való megszabadulás nagyon fontos szempontok. Mindezek betartása mellett elkerülhető, vagy kitolható az ízületi protézisek beültetése.
Miért nem szabad fájó ízülettel fürdőbe járni?
A balneoterápia igen kedvelt az ízületi kopással küzdők körében. Jó hatást akkor várhatunk tőle, ha megfogadjuk az alapszabályt, mely szerint fájdalmas, esetleg nyugalomban is panaszos, duzzadt ízülettel nem megyünk meleg vízbe, azaz 30 Celsius fok feletti hőmérsékletű fürdőbe, mert az fokozza a gyulladást, így fájós ízületünk nem javulni, hanem romlani fog.

Gyógyszeres kezelés: porcvédő szerek, ízületi injekciók
A gyógyszeres terápiában a nagy áttörés még várat magára. A „porcvédő” vagy porcösszetevőket tartalmazó anyagok érdemi hatása folyamatos vita tárgya. Az egyik legkorszerűbb eljárás az egészséges porc felszínén lévő, a kopás előrehaladásával csökkenő mennyiségű, az ízület súrlódásmentes működését elősegítő, tehát a kopás előrehaladását lassító, fájdalmat is átmenetileg mérséklő eljárás, a hialuronsav pótlása. Ez elsősorban ízületbe adható injekciók formájában hatékony. A fájdalomcsillapítás hagyományos készítményeinek palettája változatlan.

A különböző fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését főleg nagyobb fájdalom, gyulladásos periódus esetén, amikor az érintett ízület folyamatosan fáj, akár terhelésmentes állapotában is, illetve duzzadt, meleg tapintatú, akkor ajánljuk, de akkor is csak orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett. Az idült fájdalom újabban feltárt közvetítői, amelyek az idegrendszert érzékennyé teszik a tartós fájdalomingerekre, így például az ideg-növekedései faktor, vagy a kalcitonin-génhez kapcsolható fehérje, mint fehérjék, a biológiai terápia célpontjai lehetnek. Az első biztató vizsgálatokat éppen arthrosisos betegeken folytatták.
A szakmai irodalom tallózása során a felsorolt területek tűntek a legújabbaknak és legérdekesebbeknek. A közeljövő eldönti, hogy megváltoztatják-e az arthrosisos betegek életét.

Az arthrosis ellátásának standardjai


1.    A betegeket az arthrosis első tüneteinek jelentkezésekor részletesen ki kell vizsgálni más betegségek kizárása céljából.
2.    Az ízületi kopásban szenvedő betegeket rendszeresen ellenőrizni kell
3.    A bizonyított hatású nem-gyógyszeres, azaz fizikális kezelést meg kell kapniuk.
4.    Bizonyított hatású gyógyszeres kezelésben kell részesülniük.
5.    Időben hozzá kell jutniuk a szükségessé váló műtéti kezelésekhez.

Szerző: Dr. Vereckei Edit
Fotó: Freepik/pressfoto

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.09.04