Rák kialakulásának okai: Így befolyásolja az alkohol, a kávé és a tejtermékek fogyasztása a rák kockázatát

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rák kialakulásának okai: Így befolyásolja az alkohol, a kávé és a tejtermékek fogyasztása a rák kockázatát Az alkoholfogyasztás megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, egyebek közt száj-, garat- és gégerákot, nyelőcső- és bélrákot, valamint mell- és májrákot okozhat. A kávézás viszont védelmet jelenthet májrák ellen, a tejtermékek pedig vastagbélrák ellen. Az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát - állapították meg az Imperial College London tudósai. Kutatásukból az is kiderült, hogy a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

Többféle rákot okozhat az alkohol
Az alkoholfogyasztás a rákbetegség számos fajtájához köthető: a fej és a nyak megbetegedéseihez (száj-, garat- és gégerákhoz), nyelőcső- és bélrákhoz, valamint mell- és májrákhoz - írja a The Guardian.

A kávé csökkenti a májrák kockázatát
A tanulmány szerint ugyanakkor naponta legalább egy csésze kávé elfogyasztásával csökkenthető a májrák és a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) kialakulásának kockázata. A hatást a koffeines és a koffeinmentes kávé esetében is megfigyelték.

A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is.



A tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák vastagbélrák ellen védenek
A tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkenti - állapították meg a szakértők.

A vizsgálatot támogató Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatásért és innovációért felelős igazgatója, Giota Mitrou szerint további vizsgálatokra van még szükség a kávé és a rák, valamint az alkohol és az egyes ráktípusok közötti összefüggés mechanizmusának megértéséhez.

Erre figyelj, hogy elkerüld a rákot!
Mitrou azt javasolja azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy étrendjük hatással lehet a rák kialakulására, hogy tanulmányozzák a WCRF rákmegelőzési útmutatásait. Ezek szerint ajánlatos:
- az alkoholfogyasztás limitálása,
- az egészséges testsúly megőrzése, mert maga az elhízás is növeli a rák kockázatát,
- a fizikai aktivitás,
- a teljes kiőrlésű gabonákat, zöldséget, gyümölcsöt és hüvelyeseket tartalmazó étrend.

Kapcsolódó cikkünk:
9 zöldség, ami hatékonyan véd rák ellen - Be is bizonyították »


Mi a baj az alkohollal?
Az alkohol azért növeli a rák kockázatát, mert a metabolizmusa során olyan vegyületek is keletkeznek, amelyek a DNS-hez kötődve mutációkat hozhatnak létre, ezek pedig elrákosodhatnak.

Az alkohol megemelheti olyan hormonok szintjét is, melyek a mellrák egyes típusainak kifejlődéséhez köthetők. Általánosságban véve minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy kialakul nála valamilyen ráktípus - vélik a tudósok.

Mérsékeld az alkoholfogyasztást
A tanulmány szerzői szerint kiemelten fontos lenne célzottabb közegészségügyi irányelvek kialakítása, amelyek segíthetnek tudatosítani az emberekben az alkohol és a rák közötti kapcsolatot és ösztönözni őket az alkoholfogyasztás mérséklésére.

Az Imperial College London szakértői 860 olyan kutatás adatait elemezték, melyek élelmiszerek és tápanyagok fogyasztása és 11 különböző ráktípus kialakulása vagy azok miatt bekövetkező halál kapcsolatát vizsgálták.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.08.30