Ezt a receptet szülinapokra, zsúrokra, fontos családi vagy ünnepi alkalmakra ajánljuk elsősorban, amikor valami igazán különlegeset szeretnénk lerakni a szépen megterített asztalra, vagy amikor nagyon szeretnénk a családtagjainkat kényeztetni. Nem számít gyors receptnek, mert egy éjszakát kell állni hagyni a hűtőben, hogy könnyen lehessen szeletelni - de a végeredmény minden várakozásért kárpótol bennünket.
Réteges-krémes csokis szelet - sütemény recept
Hozzávalók a tésztához:
- 50 deka liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 8 deka vaj
- 15 deka porcukor
- 2 evőkanál méz
- 1 egész tojás
- 3 evőkanál tejföl
Hozzávalók a krémhez:
- Fél liter tej
- 6 evőkanál liszt
- 2 deka kakaópor
- 30 deka vaj
- 20 deka porcukor
- Ízlés szerint rumaroma
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 20 deka étcsokoládé
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit (liszt, szódabikarbóna, vaj, porcukor, méz, tojás, tejföl) alaposan összegyúrjuk, majd 5 egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
2. 25x40 cm-es nagyságúra nyújtjuk a cipókat (vagy akkorára, amekkora tepsink éppen van) - és az így kapott 5 süteménylapot egyenként világos színűre sütjük.
3. A krém elkészítéséhez a tejet csomómentesre keverjük a liszttel, kakaóporral, porcukorral, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
4. Miután a krém legalább szobahőmérsékletűre hűlt, a vajjal habosra keverjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumaromát.
5. A lapokra egyenletesen eloszlatjuk a krémet, és azokat egymásra rétegezzük.
6. Az étcsokoládét egy kevés vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és amint kihűlt a csoki máz, a rétegezett sütemény tetejére öntjük.
7. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőben állni.