A törökök egy picit másképpen készítik a tejberizst, mint mi - azzal, hogy megsütik a tejberizst, egy teljesen másfajta desszertváltozat születik. Több recept is terjed az interneten, az alábbit egyik kedves olvasónk, Piroska mama küldte nekünk Szegedről, aki török veje eredeti receptjét "magyarosította".
Török tejberizs recept - Sütlac
Hozzávalók:
15 deka rizs
1,5 liter tehéntej (helyettesíthető rizstejjel)
15 deka cukor (helyettesíthető mézzel)
1,5 deci víz
3 csomag vaníliás cukor
Kevés reszelt citromhéj
3 tojássárgája
4 kiskanál (rizs)liszt
Elkészítés
1. A rizst a vízzel feltesszük egy kisebb fazékba főni (kis lángon főzzük, lassan). Amikor már elfőtt róla az összes víz, akkor hozzákeverjük a tejet, cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és citromhéjat.
2. Folyamatos keverés mellett körülbelül 6-8 percig forraljuk.
3. Kevés tejjel kikeverjük a lisztet és a tojássárgát, majd hozzáöntjük a rizsmasszához. - ügyelve arra, hogy a tojássárgája ki ne csapódjon.
4. Levesszük a tűzről.
5. Sütésálló tálkákba adagoljuk, és a tetejét meghintjük a maradék 1 csomag vaníliás cukorral.
6. 200 fokra előmelegítjük a sütőt.
7. A kis tálkákat vízfürdőbe állítjuk, azaz egy nagyobb tepsibe vizet engedünk, és abba rakosgatjuk a rizzsel teli tálkákat. Így tesszük be az előmelegített sütőbe.
8. 40-50 perc alatt készre sütjük. Egyértelmű lesz, ha készen van, mert egy picit meg fog barnulni a teteje, úgy, ahogy az a képen is látható.