Sült túrógombóc - recept
Hozzávalók a gombóchoz:
- 1/2 kiló túró
- 10 deka porcukor
- 1 tojás
- 2 zsemle
- 1 vaníliás cukor
- 5-6 deka mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- Kis tej a zsemle beáztatásához
Hozzávalók az öntethez:
- 3 evőkanál porcukor
- 2-3 deci tejföl
- 1 tojás
- 1 vaníliás cukor
- Tetejére zsemlemorzsa, tál kivajazásához kis vaj, porcukor
Elkészítés
1. A 2 darab zsemlét tejbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk.
2. A kinyomkodott zsemléket alaposan összekevererjük a fél kiló túróval, 10 deka porcukorral, vaníliáscukorral és az 1 egész tojással. Ha szeretjük, akkor mazsolát és citromhéjat is keverhetünk bele.
3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.
4. A masszából formált gombócokat belerakoskgatjuk egy tűzálló tálba.
5. Elkészítjük az öntetet: összekeverjük a tejfölt, tojást, porcukrot, vaníliás cukort - ügyelve rá, hogy minden gombóckára jusson az öntetből, mert ez a szósz egy kis bevonatot képez majd rajta.
6. A tetejére szórunk egy kevés zsemlemorzsát.
7. 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A kész sült gombócokat cukorral és tejföllel tálaljuk.
A receptet schandika nevű olvasónknak köszönjük!