Amit az alábbi sütőtök tortáról elsősorban tudni érdemes, hogy egyszerű, olcsó és elképesztően egészséges. Önálló tortaként vagy akár köretként is megállja a helyét. A gyerekek gazdag, édeskés íz világa miatt nagyon fogják szeretni.
Sütőtök torta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 10 deka darált keksz
- 3 tojásfehérje
- 10 deka mandulaszirom (dióbéllel helyettesíthető)
- 10-12 deka kókuszvirágcukor (helyettesíthető porcukorral)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kiló sütőtök
- 2 evőkanál tej
- 2 egész tojás
- 18 deka porcukor
- 2 csipet só
- Szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, fehérbors őrölve - ízlés szerint
Elkészítés
1. A sütőtököt megmossuk, félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk. Nagyobb kockákra vágjuk, és kevés vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A mandulaszirmot finomra őröljük (például kávédarálóban) - ha ez nincs, akkor éles késsel finomra vágjuk.
3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, végül hozzáadjuk a cukrot.
4. A darált kekszet és a finomra őrölt mandulát beleszórjuk a felvert tojásfehérje habba, és óvatosan átforgatjuk.
5. Az elkészült tésztát egy 20-30 cm átmérőjű, vajjal kikent kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 15 percig elősütjük.
6. Amíg a tészta sül, a puhára főtt sütőtök összepürézzük (a főzőlé nem kell hozzá).
7. A sütőtök püréhez hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a felvert tojásokat és a fűszereket.
8. A beízesített sütőtökös masszát az elősütött tésztára öntjük, majd 180 fokon még 45 percig készre sütjük.
A receptet Éva mama küldte Soroksárról.