Bevallom, én többször is kísérleteztem az előállításával otthoni körülmények között, de valahogy sosem lett olyan, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem - hol túl folyós maradt a tészta, hol meg túlságosan kiszáradt.
A tejbegrízes változat viszont megtörte a kudarcszériát, mert egy kellőképpen könnyed, finoman édeskés és könnyen darabolható állagot sikerült elérnem, az íze pedig egyszerűen fantasztikus.
Tejbegrízes császármorzsa recept
Tejbegrízes császármorzsa hozzávalók:
- 1 adag tejbegríz (fél l tej vagy növényi tej, 6-8 ek. gríz, csipet só, 3 ek cukor vagy vaníliás cukor)
- 4 tojás
- cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
- 10 dkg vaj, esetleg margarin
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- vaníliaesszencia
- mazsola
Tejbegrízes császármorzsa elkészítése:
1. A kihűlt tejbegrízhez hozzáadjuk a tojások cukorral kikevert sárgáját, reszelt citromhéjat,
vaníliaeszenciát, vaníliás cukrot és a vízben előáztatott mazsolát
2. A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáforgatjuk a keverékhez
3. Egy serpenyőben a vajat felhevítjük, és ebbe öntjük a tésztát
4. Közepes lángon addig sütjük, amíg az alja már pirosodni kezd, majd ekkor fakanállal darabokra szedjük és megforgatjuk
5. Végül addig sütjük, amíg minden oldala szépen megpirul
Lekvárral, gyümölcsöntettel, vagy porcukorral tálaljuk.