A kávés desszerteket a gyerekeknek nem kínálhatjuk, de ha a feketekávét kikerüljük, és egészséges cikóriakávéval helyettesítjük, akkor abból a gyerekek is és a várandós kismamák is bátran falatozhatnak.
Mutatjuk a finom, krémes, több rétegű kávés sütemény receptjét - ne lepődjünk meg: egy kicsit a tiramisura fog hajazni; miközben azt is eláruljuk, hogy miért egészséges a cikória.
Tejszínhabos kávés süti - recept
Hozzávalók a süteményalaphoz:
40 deka darált keksz
10 deka kókuszolaj (miért pont kókuszolaj?)
Fél deci feketekávé / gyerekeknek: cikóriából lefőzött kávé (miért pont cikória?)
Fél deci mandulatej
5 evőkanál natúr kakaópor
Hozzávalók a krém rétegekhez:
25 deka mascarpone
50 deka túró
2-3 csomag vaníliás cukor
5 deka méz
3 deci habtejszín
1 csomag habfixáló
3 evőkanál főtt kávé
3 evőkanál kakaópor
Hozzávalók a tetejére:
10-12 deka magas kakaótartalmú étcsokoládé
Elkészítés:
1. Gyerekeknek cikóriából készítsünk főtt kávét. Miért pont cikóriából? Felnőtteknek hosszú kávét főzzünk.
2. A süteményalaphoz összedolgozzuk a hozzávalókat: a kekszet, kókuszolajat, kávét, mandulatejet és a cukrozatlan kakaóport. A jól átgyúrt tésztamasszát egy olajjal kikent sütőtepsi aljába nyomkodjuk. Hűtőben állni hagyjuk.
3. A krém alaphoz összeverjük a túrót, mascarponét, vaníliás cukrot, mézet.
4. A krém egyik feléhez 3 evőkanál kakaót keverünk - ebből lesz a kakaós krém.
5. A krém másik feléhez 3 evőkanál kávét keverünk - ebből lesz a kávés krém.
6. A habtejszínt és a habfixálót robotgéppel kemény habbá verjük, amit 3 részre osztunk: egyik harmadot a kávés krémhez, másik harmadot a kakaós krémhez keverjük óvatosan (!), a harmadik harmadot félretesszük a sütemény tetejére.
7. A kekszes alapra ráhalmozzuk először a kakaós réteget, majd erre halmozzuk a kávés réteget (fel is cserélhető).
8. A kekszes, kakaós és kávés réteget egy tejszínhab réteggel zárjuk le, aminek a tetejére csokoládét reszelünk.
9. A süteményt egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk összeérni.
A receptet köszönjük Marcsinak Ceglédről!