Elronthatatlan sütirecept édesszájúaknak, akik élnek-halnak a túrós-meggyes variációért. Nem túl bonyolult túrós-meggyes lepény receptet ajánlunk, ami bármilyen alkalomra jó megoldás lehet: kisebb-nagyobb hétvégi vendégváráshoz, ünnepi reggelikhez jéghideg tej kiséretében, ebédekhez tartalmas egytálétel után önálló fogásként akár, délutáni gondűző nassoláshoz egy kis habos kávéval.
Nem túl bonyolult túrós-meggyes lepény receptet ajánlunk, ami bármilyen alkalomra jó megoldás lehet: kisebb-nagyobb hétvégi vendégváráshoz, ünnepi reggelikhez jéghideg tej kiséretében, ebédekhez tartalmas egytálétel után önálló fogásként akár, délutáni gondűző nassoláshoz egy kis habos kávéval. Ennek a sütinek a fogyasztására éjjel-nappal lehet indokot találni. A fanyar megggy - krémes túró páros örök verhetetlen.
Hozzávalók a tésztához:
80 deka liszt
30 deka vaj
1 csomag sütőpor
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
1 pohár tejföl
2 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kiló túró
1 pohár tejföl
2 egész tojás és a 2 kimaradt fehérje
20 deka porcukor
1 citrom lereszelt héja
Fél kiló mirelit meggy
3 evőkanál búzadara vagy rizsdara
2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sóval és sütőporral, majd elmorzsoljuk a vajjal.
2. Hozzáadjuk a porcukrot, a 2 tojássárgáját, 1 pohár tejfölt, és alaposan átgyúrjuk.
3. Egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsi aljába kézzel benyomkodjuk a tésztát, majd villával megszurkáljuk.
4. Az előmelegített sütőben félig 180 fokon, 15 perc alatt félkészre sütjük.
5. Elkészítjük a tölteléket: a túrót összedolgozzuk a tojássárgákkal, a porcukrral, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a darával.
6. A kimaradt tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt is hozzáadjuk a túrótöltelékhez.
7. A sütőből kivett tésztát meghintjük zsemlemorzsával, majd rátesszük a lecsepegtetett mirelit meggyet, ráöntjük a túrótölteléket.
8. További 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük a tetejét.