Mindig élvezettel néztem, ahogy a nagyim profin szaggatta a fánkot tyúkláb formára, az pedig gyerekként különösen tetszett, ahogy a forró olajba dobott tésztadarabok átpirultak és a tányéron landoltak.
Azóta már én is nagymama lettem, és már engem figyel a kisunokám fánkszaggatás közben, a porcukor-szórás mindig az ő reszortja, miután elkészültek a finom fánkocskák!
Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette
Tyúkláb fánk hozzávalók:
- 2 db tojás
- 25 dkg túró
- kis pohár tejföl
- 4 kávéskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- egy két evőkanál rum, vagy rumaroma
- 1 tasak sütőpor
- 1 csomag vaníliáscukor
- liszt, amennyire egy könnyen nyújtható tészta elnyeréséhez szükség van (kb 25-30 dkg)
A cukrot adagold tetszés szerint, ha édesebben szereti a család, akkor több is lehet.
Tyúkláb fánk elkészítése:
- a hozzávalókat összegyúrom
- lisztezett deszkán kézzel kinyújtom és kis rudacskákat formálok, amit kézzel 4 részre bevágok és egy bevágást elfordítok 90 fokban - így hasonlít a tyúklábra
- forró olajban kisütöm, papírra szedve a feleleges olajat leitatom
- porcukorral vagy lekvárral tálalom
Fotók: Nagyszülők Lapja