Zamatos citromszelet - Frissítő, ellenállhatatlan sütemény a forró nyári napokra (is)

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Zamatos citromszelet - Frissítő, ellenállhatatlan sütemény a forró nyári napokra (is)

Újabb frissítően könnyed süteményrecept a forró nyári napokra: ez a citromos szelet lágy és meglepően citrusos töltelékével egy nem mindennapi, ellenállhatatlanul ízletes desszert. Koronázd meg a családi ebédet ezzel a könnyen elkészíthető, kevert tésztás különlegességgel! 

Zamatos citromszelet

 

Hozzávalók (20x30-as formához):

  • 36 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 50 dkg kristálycukor
  • 8 db tojás
  • ½ tk. só
  • 17 dkg vaj (sótlan)
  • 1 tk. vaníliakivonat (opcionális)
  • 3 ek. citromhéj
  • 2,4 dl citromlé

 

Előkészület: 

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral.


Elkészítés: 
 

1. Egy tálban keverjünk össze 300 g lisztet a porcukorral és a sóval. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Ekkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot is, ha szeretnénk. Az egészet keverjük alaposan össze (lehet állványos keverővel, vagy kézivel is).
 

2. A tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe, és süssük kb. 20 percig, amíg világos aranyszínűre nem sül.
 

3. Közben készítsük el a cukros legfelső réteget: a citromhéjat reszeljük le, majd egy tálban keverjük össze a cukorral. A citrusos cukrot adjuk a maradék liszthez, és egy nagyobb tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet, a tojásokat, és az egészet alaposan dolgozzuk össze.
 

4. A közben félkészre sült tésztalapra öntsük rá a tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 25 percig.
 

5. Végül vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy órán át hűlni, majd kb. 2 órára tegyük be hűlni a hűtőbe. Vegyük komolyan a pihentetési időt, mert ez a süti sikerének egyik titka!
 

6. Tálalásnál hintsük meg porcukorral, majd egy nedves késsel szeleteljük fel ízlésünk szerint.

 

Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.07.11