Újabb frissítően könnyed süteményrecept a forró nyári napokra: ez a citromos szelet lágy és meglepően citrusos töltelékével egy nem mindennapi, ellenállhatatlanul ízletes desszert. Koronázd meg a családi ebédet ezzel a könnyen elkészíthető, kevert tésztás különlegességgel!
Zamatos citromszelet
Hozzávalók (20x30-as formához):
- 36 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 50 dkg kristálycukor
- 8 db tojás
- ½ tk. só
- 17 dkg vaj (sótlan)
- 1 tk. vaníliakivonat (opcionális)
- 3 ek. citromhéj
- 2,4 dl citromlé
Előkészület:
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, a sütőformát pedig béleljük ki sütőpapírral.
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjünk össze 300 g lisztet a porcukorral és a sóval. A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Ekkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot is, ha szeretnénk. Az egészet keverjük alaposan össze (lehet állványos keverővel, vagy kézivel is).
2. A tésztát nyomkodjuk bele az előkészített tepsibe, és süssük kb. 20 percig, amíg világos aranyszínűre nem sül.
3. Közben készítsük el a cukros legfelső réteget: a citromhéjat reszeljük le, majd egy tálban keverjük össze a cukorral. A citrusos cukrot adjuk a maradék liszthez, és egy nagyobb tálban keverjük össze. Adjuk hozzá a citromlevet, a tojásokat, és az egészet alaposan dolgozzuk össze.
4. A közben félkészre sült tésztalapra öntsük rá a tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 25 percig.
5. Végül vegyük ki a sütőből, hagyjuk egy órán át hűlni, majd kb. 2 órára tegyük be hűlni a hűtőbe. Vegyük komolyan a pihentetési időt, mert ez a süti sikerének egyik titka!
6. Tálalásnál hintsük meg porcukorral, majd egy nedves késsel szeleteljük fel ízlésünk szerint.
Fotó: Freepik