Zúzódás, ütés, rándulás? Ha nincs kéznél jég, hűt a mentol!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Zúzódás, ütés, rándulás? Ha nincs kéznél jég, hűt a mentol! A kisebb-nagyobb balesetek leggyakoribb következménye a szövetek zúzódása. Jellegzetes tünete a fájdalmas, lilás színben játszó duzzanat. Mit tehetsz, hogy enyhítsd a tüneteket? Elmondjuk! A zúzódás kezelése során a sérült testrész hűtése az egyik legfontosabb teendő. Jég persze ritkán van ilyenkor kéznél, a tartós hatású mentolos hűtőgélt azonban a táskádból is bármikor előkaphatod.

Miért lila a zúzódás?
Az ütés, esés, ütközés helyén általában a bőr alatti szövetek és a hajszálerek is megsérülnek. A megrepedt érfalon keresztül a vér a szövetek közé kerül, ahol már nem képes több oxigén felvételére, ezért a vörös vérsejtek kékre színeződnek. A felgyülemlő vér a bőr alatt fájdalmasan feszülő, eleinte lilás, majd sötétkék duzzanatot képez. A vörös vérsejtekben található hemoglobin bomlása során a későbbiekben először zöld színű biliverdin, majd sárga bilirubin keletkezik, ennek köszönhető, hogy a gyógyulófélben lévő zúzódás színe néhány nap múlva bezöldül, majd egyre halványuló sárgává változik.

Zúzódás, ütés, rándulás? Ha nincs kéznél jég, hűt a mentol!

A zúzódás hűtése csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot és a véraláfutást!
Zúzódás esetén az elsősegélynyújtás első lépései közé az érintett testrész nyugalomba helyezése és hűtése tartozik. A hideg hatására összehúzódnak a sérült hajszálerek, így csökken a kiszivárgó vér mennyisége, ezáltal pedig kisebb lesz a duzzanat és a véraláfutás kiterjedése is. A jegelés önmagában is fájdalomcsillapító hatású, a duzzanat csökkenésével azonban enyhül a feszítő fájdalom is.

A boka vagy a térd rándulása, húzódása után az érintett végtagot érdemes felpolcolni. Ezzel a jegeléshez hasonló módon mérséklődik a megrepedt hajszálerekből kiáramló vér mennyisége, így segítve elő, hogy a keletkező duzzanat és véraláfutás kisebb legyen.

Hogyan hűtsük a sérült testrészt? Mentolos hűtőgéllel!
Miért jobb a magas mentol tartalmú hűtőgél a jégnél? Először is azért, mert mindig kéznél van! Magaddal viheted edzésre a sporttáskádban, hiszen alig foglal helyet. A jég, de még a jégzselé használatához is szükség van egy mélyhűtőre, hiszen néhány perc alatt elolvad vagy megmelegszik. A zúzódással járó balesetek azonban általában nem a konyhában történnek, hanem a sportpályákon edzés vagy játék közben.

Ilyenkor jó, ha kéznél van egy olyan krém vagy spray, amely hosszabb időn át biztosítja a fájdalom enyhítését, miközben a véraláfutás és a duzzanat gyors növekedését is képes mérsékelni!

Zúzódás, ütés, rándulás? Ha nincs kéznél jég, hűt a mentol!

Miért jó a mentol?
A mentol természetes fájdalomcsillapító hatását sok-sok évszázaddal ezelőtt is ismerték és használták az emberek. A mentol kivonat nemcsak a baleseti elsősegélynyújtásra vagy az izom- és ízületi fájdalmak enyhítésére szolgáló sportkrémeknek, hanem a torokfájás kezelésére szolgáló szopogatós tablettáknak, sőt, a rovarcsípés és a napégés elleni készítményeknek is hatékony összetevője. Fertőtlenítő, frissítő hatásának köszönhetően a legtöbb szájhigiénés termékben; fogkrémekben, szájvizekben, rágógumikban is megtaláljuk.

Zúzódás, húzódás, rándulás ellen válaszd a magas mentol tartalmú hűtőgélt! A jég elolvad, a mélyhűtőből előkapott jégzselé megmelegszik, a mentolos hűtőgél hatása viszont hosszan tartó és többször egymás után is használhatod.

Ráadásul a sportsérülések kezelésére szolgáló készítményekben a mentol hűtő hatása többféleképpen is érvényesül: nemcsak a fájdalmat csillapítja, hanem csökkenti a véraláfutást és enyhíti a kialakuló fájdalmas duzzanatot is. A mentolos hűtőgél alkalmazása nyílt, vérző seb esetén ellenjavallt, csak ép bőrfelületen használd!

Fotók: Rawpixel

Támogatott tartalom [x]

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2019.07.11