Így lesz igazán szaftos a rakott krumpli - Próbáld ki a klasszikus rakott burgonya receptet ezzel a csavarral!

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Így lesz igazán szaftos a rakott krumpli - Próbáld ki a klasszikus rakott burgonya receptet ezzel a csavarral!

A rakott burgonya egy örök kedvenc: mindenki ismeri és szinte mindenki szereti. Nem is csoda: az egyszerű, de ízletes összetevők, a füstös kolbászzsír és a lágy tejföl kombinációja sosem okoz csalódást. Az ízélmény mellett azonban jó, ha arra is ügyelünk, hogy az étel ne legyen száraz. Ehhez adunk most egy remek ötletet.

Egyetlen dolgon változtattunk: a rétegezés technikáján. Próbáld ki így is, és lepd meg a családot egy igazán szaftos tepsis burgonyával!

 

Hozzávalók (egy nagyjából 32x20x8 cm-es tepsihez):

- 2 kg krumpli (lehetőleg sárga héjú)
- 1 kg tejföl
- 8 egész tojás
- 300 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma
- paradicsom, paprika (opcionális)
- só, bors

 

Elkészítés:

1. Főzzük  meg a burgonyát héjastól, sós vízben. Ha megpuhult, hűtsük le és pucoljuk meg. Vágjuk 0,5 cm-es karikákra.

2. A tojásokat főzzük keményre (10 perc), hűtsük le és pucoljuk meg. Szeleteljük karikákra.

3. És jöjjön a csavar! A tejfölt, sót, borsot keverjük el egy tálban és tegyük hozzá a szeletelt burgonyát. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjük össze a burgonyát.

4. A kolbászt vágjuk fel 0,5 cm-es karikára, és serpenyőben, közepes hőmérsékleten pirítsuk meg, közben adjuk hozzá a szeletelt hagymát is. Dinszteljük meg a kolbásszal együtt. (Ha szeretnénk, adhatunk hozzá kockára vágott paradicsomot és paprikát is.) Közben kapcsoljuk be a sütőt előmelegítés céljából 180 fokra.

5. Rétegezzünk! A tepsi aljába először a tejfölös burgonya felét szedjük ki. Halmozzuk rá a kolbászos ragut, és borítsuk be a szeletelt tojással. Fedjük be a maradék tejfölös burgonyával, majd az egészet tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 45-50 percig, míg szépen megpirul a teteje.

 

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak!

Könnyebb otthon termeszteni, mint gondolnád! - Burgonya és édesburgonya (batáta)

 


Fotó: Freepik
 


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2025.01.28