A rakott burgonya egy örök kedvenc: mindenki ismeri és szinte mindenki szereti. Nem is csoda: az egyszerű, de ízletes összetevők, a füstös kolbászzsír és a lágy tejföl kombinációja sosem okoz csalódást. Az ízélmény mellett azonban jó, ha arra is ügyelünk, hogy az étel ne legyen száraz. Ehhez adunk most egy remek ötletet.
Egyetlen dolgon változtattunk: a rétegezés technikáján. Próbáld ki így is, és lepd meg a családot egy igazán szaftos tepsis burgonyával!
Hozzávalók (egy nagyjából 32x20x8 cm-es tepsihez):
- 2 kg krumpli (lehetőleg sárga héjú)
- 1 kg tejföl
- 8 egész tojás
- 300 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma
- paradicsom, paprika (opcionális)
- só, bors
Elkészítés:
1. Főzzük meg a burgonyát héjastól, sós vízben. Ha megpuhult, hűtsük le és pucoljuk meg. Vágjuk 0,5 cm-es karikákra.
2. A tojásokat főzzük keményre (10 perc), hűtsük le és pucoljuk meg. Szeleteljük karikákra.
3. És jöjjön a csavar! A tejfölt, sót, borsot keverjük el egy tálban és tegyük hozzá a szeletelt burgonyát. Óvatosan keverjük össze, hogy ne törjük össze a burgonyát.
4. A kolbászt vágjuk fel 0,5 cm-es karikára, és serpenyőben, közepes hőmérsékleten pirítsuk meg, közben adjuk hozzá a szeletelt hagymát is. Dinszteljük meg a kolbásszal együtt. (Ha szeretnénk, adhatunk hozzá kockára vágott paradicsomot és paprikát is.) Közben kapcsoljuk be a sütőt előmelegítés céljából 180 fokra.
5. Rétegezzünk! A tepsi aljába először a tejfölös burgonya felét szedjük ki. Halmozzuk rá a kolbászos ragut, és borítsuk be a szeletelt tojással. Fedjük be a maradék tejfölös burgonyával, majd az egészet tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb. 45-50 percig, míg szépen megpirul a teteje.
Könnyebb otthon termeszteni, mint gondolnád! - Burgonya és édesburgonya (batáta)
Fotó: Freepik