A tökéletes piskóta készítésének titkai - Nagymamámtól tanultam a receptet

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


A tökéletes piskóta készítésének titkai - Nagymamámtól tanultam a receptet

A piskóta az a süti, amit már gyerekkorunkban is szerettünk: még akkor is „lecsúszott”, ha amúgy semmi mást nem ettünk meg az iskolában, és ezzel a mai gyerekek is így vannak. A még önmagában is ízletes, könnyed tészta számtalan süteményvariáció alapját adja. Elkészítése egyszerű, mégis némi odafigyelést igényel. Íme egy tökéletes alaprecept - és néhány konyhai titok!

A piskóta mindig telitalálat, és végtelen lehetőséget rejt magában. Süsd meg a gyerekeknek, és akár lekvárral töltöd meg, akár kandírozott vagy friss gyümölccsel bolondítod meg, akár pedig csokipudinggal vagy gyümölcsszósszal öntöd le, igazán nagyszerű délutáni desszert, az unokák pedig imádni fogják!

Van pár olyan trükk, mellyel biztosan tökéletes lesz a tészta.
 

1. A tojásokat alaposan fel kell verni, míg világos, habos masszát nem kapunk.

2. A lisztet óvatosan adjuk a tojáshabhoz, lassú, felfelé irányuló keverő mozdulatokkal. Így nem veszít levegőt a massza.

3. A tésztát ne süssük túl, és sütés közben NE nyitogassuk a sütőajtót!


Piskótarecept:


Hozzávalók:

6 tojás
6 ek. porcukor
6 ek. liszt
fél cs. sütőpor
1 csipet só

fél citrom reszelt héja (opcionális)
1 mokkáskanál citromlé (opcionális)
 

 

Elkészítés:
 

1. A tojások fehérjét felverjük egy kis sóval, és mikor szilárdul, hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport is. (Ha szeretnénk, mehet bele a pici citromlé és citromhéj is.)

2. Ha már kemény a hab, levesszük a robotgép sebességét, és lassan, fokozatosan hozzáadogatjuk a tojássárgáját.

3. Kanalanként a lisztet is hozzáadagoljuk, de ekkor már kanállal kevergetve a masszát.

4. Egy kb. 16-18 cm-es formába öntjük a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre tesszük.

5. Fogpiszkálóval végzünk próbát, hogy megállapítsuk, mikor jó a tészta. Ha átsült, kivesszük és hagyjuk kihűlni. (Ha a teteje felpúposodott, fejjel lefelé is hagyhatjuk kihűlni, akkor is szép lesz.)

6. Tetszőlegesen variálható, bármilyen öntettel, töltelékkel vagy bevonattal tökéletes, de magában is fogyasztható kakaóval, teával.

 

Kedvenc piskóta receptjeink:

Boci szelet:  Így készül a boci szelet - tarkabarka túrós sütemény piskótatésztából

Erdei gyümölcsös süt:i Erdei gyümölcsös süti joghurtos piskótatésztából

 


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.09.13