Fokhagyma, a természetes antibiotikum
A fokhagyma fontos ásványi anyagokat tartalmaz, valamint A-, B-, C- és E-vitamint. Összetevőiből következik, hogy antioxidáns hatású, immunerősítő növény. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyagnak köszönheti.
Bizonyított élettani hatásai: baktérium,- vírus- és gombaellenes hatású, segíti az emésztést, az epe és a máj működését, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomás csökkentő.
Nem bizonyított, de koleszterinszint csökkentő hatást is tulajdonítanak a fokhagymának.
Milyen betegségek esetén alkalmazható hatásosan?
Hatásosan alkalmazható daganatos betegségek, cukorbetegség, szívbetegségek, szívroham, ólommérgezés, lepra és még AIDS esetén is, továbbá erős antibiotikum. Naponta 3-12 darab fokhagymagerezd elrágása, segíti a fertőzések gyógyulását és gátolja a vérrögképződést, a fokhagymalé pedig gyógyítja a bőrfertőzéseket.
Milyen esetekben ellenjavallt a fogyasztása
Azonban ellenjavallt véralvadási problémák esetén, mert gátolja a vérrögképződést; szoptató kismamáknál, mert a tejbe jutva hasmenést okoz a babáknál; nagy mennyiségű alkalmazása orvosi felügyelet nélkül; továbbá bőrkiütést is okozhat.
Felhasználása
Használhatjuk különböző ételek ízesítésére például: leves, főzelék, húsételek, saláták, szószok, mártások, de húsok páclevéhez és kolbászhúshoz is előszeretettel használjuk. Összezúzva, vagy szárítva porrá őrölve is tehetjük ételízesítőként a készítendő ételbe.
Milyen betegségekre jó?
- immunerősítés
- vírusos- és bakteriális megbetegedések
- gombás megbetegedések
- emésztési problémák
- epebetegség
- májbetegség
- emésztőrendszeri megbetegedések
- szív- és érrendszeri megbetegedések
- rákos megbetegedések
- nehézfém mérgezés
- fertőző megbetegedések
- bőrbetegségek
Fotó: Pixabay.com