Egy krumplileves is lehet különleges: Házias, füstölt burgonyakrémleves baconnel

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Egy krumplileves is lehet különleges: Házias, füstölt burgonyakrémleves baconnel

Klasszikus összetevők, egyszerűség, mégis káprázatos ízhatás: ez nem más, mint a szívet-lelket is átmelengető burgonyakrémleves, melyet a hétköznapokon ugyanolyan élmény kanalazni, mint amilyen remek választás a hétvégi vagy ünnepi családi ebédhez.

Házias, füstös burgonyakrémleves receptje (baconnel)


Hozzávalók (4 főre):
 

- 100 g kicsire kockázott bacon 

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 500 g burgonya kockákra vágva

- 800 ml víz vagy zöldségalaplé

- 200-250 gramm cheddar sajt (ízlés szerint)

- só, bors

- majoranna, 2 - 3 db babérlevél (opcionális)

- 100 ml tejszín

A kolbászchipshez: 1 szál füstölt kolbász, felszeletelve

 

Házias burgonyakrémleves elkészítése:

1. A kolbászchipshez a kolbászt vékonyabb karikákra vágjuk és száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A cheddar sajtot lereszeljük.

2. A kolbász kisült zsírján – vagy külön zsíron - megpirítjuk a szalonnát is, majd kiszedjük és lecsepegtetjük (később a leves mellé adjuk).

3. A kolbász- és szalonna pirításából megmaradt, ízletes zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és felöntjük a vízzel vagy alaplével. (Ha vízzel öntjük fel, használhatunk egy tyúkhúsleves-kockát, de ez opcionális.)

4. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretnénk, ekkor adjuk hozzá a majorannát és a babérleveleket is. 

5. Ha már puhára főtt a burgonya, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt cheddar sajtot, és összeforraljuk a levest.

6. Kivesszük a babérleveleket és a levest botmixerrel krémesre „turmixoljuk”. Ha túl sűrű, kevés alaplével, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.
 

Bár a leves önmagában is fantasztikus, de ha tálaláskor adunk mellé kolbászchipset, pirított szalonnát, pirított kenyérkockákat, esetleg reszelt sajtot vagy croutont, még inkább garantált a siker!

 

Ha pedig egy igazán klasszikus finomságot szeretnél elkészíteni, ide kattintva megtudhatod, mi az a trükk, mellyel igazán szaftos lesz a rakott krumpli!

 

Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2025.04.01