
Klasszikus összetevők, egyszerűség, mégis káprázatos ízhatás: ez nem más, mint a szívet-lelket is átmelengető burgonyakrémleves, melyet a hétköznapokon ugyanolyan élmény kanalazni, mint amilyen remek választás a hétvégi vagy ünnepi családi ebédhez.
Házias, füstös burgonyakrémleves receptje (baconnel)
Hozzávalók (4 főre):
- 100 g kicsire kockázott bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g burgonya kockákra vágva
- 800 ml víz vagy zöldségalaplé
- 200-250 gramm cheddar sajt (ízlés szerint)
- só, bors
- majoranna, 2 - 3 db babérlevél (opcionális)
- 100 ml tejszín
A kolbászchipshez: 1 szál füstölt kolbász, felszeletelve
Házias burgonyakrémleves elkészítése:
1. A kolbászchipshez a kolbászt vékonyabb karikákra vágjuk és száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A cheddar sajtot lereszeljük.
2. A kolbász kisült zsírján – vagy külön zsíron - megpirítjuk a szalonnát is, majd kiszedjük és lecsepegtetjük (később a leves mellé adjuk).
3. A kolbász- és szalonna pirításából megmaradt, ízletes zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és felöntjük a vízzel vagy alaplével. (Ha vízzel öntjük fel, használhatunk egy tyúkhúsleves-kockát, de ez opcionális.)
4. Sózzuk, borsozzuk, és ha szeretnénk, ekkor adjuk hozzá a majorannát és a babérleveleket is.
5. Ha már puhára főtt a burgonya, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt cheddar sajtot, és összeforraljuk a levest.
6. Kivesszük a babérleveleket és a levest botmixerrel krémesre „turmixoljuk”. Ha túl sűrű, kevés alaplével, tejjel vagy vízzel hígíthatjuk.
Bár a leves önmagában is fantasztikus, de ha tálaláskor adunk mellé kolbászchipset, pirított szalonnát, pirított kenyérkockákat, esetleg reszelt sajtot vagy croutont, még inkább garantált a siker!
Ha pedig egy igazán klasszikus finomságot szeretnél elkészíteni, ide kattintva megtudhatod, mi az a trükk, mellyel igazán szaftos lesz a rakott krumpli!
Fotó: Freepik