
A klasszikus fasírt az egyik legnépszerűbb húsétel a magyar családok asztalán. Eredetileg áztatott zsömle vagy kenyér felhasználásával készül, azonban ha kifogytunk a pékáruból, vagy csak egészségesebb variációt készítenénk, a következő néhány ötlet nem fog csalódást okozni!
A fasírt egyszerű, de jól variálható étel. Süthetjük egyben vagy golyókat formálva, sütőben vagy serpenyőben. Bármilyen körettel, hidegen, melegen egyaránt nagyon finom, ráadásul remekül csomagolható és szállítható étel: ideális kirándulásokhoz, vagy az iskolai uzsonnásdobozba.
Legtöbben még egyetértenek abban, hogy a tökéletes végeredményhez áztatott kenyér vagy zsemle szükséges, hiszen a hús szaftosságát ez az összetevő garantálja.
Az utóbbi években azonban egyre többen keresnek egészségesebb, például gluténmentes alternatívát. Erre több lehetőség is van!
1. Nos, alapvetően, bár meglepőnek tűnhet, de a pékáru a fasírt összetevői közül teljes egészében és gond nélkül elhagyható! Helyettesíteni sem feltétlenül kell; ha figyelünk arra, hogy ne süssük túl sokáig, akkor a hús szaftos marad.
2. Ha mindenképpen szeretnénk tenni valami plusz anyagot a fasírtmasszába, használhatunk zabpelyhet, zabpehelylisztet, némi - előre megfőzött - quinoát vagy akár reszelt burgonyát.
3. Tovább variálható és gazdagítható a fasírt reszelt zöldségekkel (pl. cukkini, répa) és kipróbálhatunk többféle ízesítést is: snidlinget, füstöltpaprika-port, curryt vagy akár gyrosfűszert is keverhetünk a masszába.
+ 1 tipp: könnyebbé tehetjük viszont a fasírtot némi szódabikarbóna használatával, mely sütés közben kissé „felfújja” a masszát, így a belseje könnyű és laza lesz. 1 kg húshoz 1/2 tk. szódabikarbóna elegendő.
Szerző: Nagyszülők Lapja
Fotó: Freepik