Legfinomabb répatorta recept - Cukormázzal, vagy mascarponés krémmel is készítheted

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Legfinomabb répatorta recept - Cukormázzal, vagy mascarponés krémmel is készítheted

A répatorta tipikusan az a sütemény, amivel sokszor csak szemezgetünk a cukrászdában, vagy elmeséljük a róla szóló viccet a gyerekeknek - de ritkán kóstoljuk meg. Pedig ha egyszer megízleljük szaftosan fahéjas-diós ízvilágát, örök szerelem lesz belőle. De a legjobb, hogy még azok a gyerekek is szívesen falatozzák, akik amúgy nem szeretik a zöldséget!

A répatorta nagyszerű ötlet lehet a húsvéti asztalra, de bármikor remek választás, ha egyszerű, szaftos és semmihez sem hasonlítható finomságra vágyunk. Vendégvárónak éppúgy megfelel, mint reggeli tea mellé, vagy ha a gyerekeknek szeretnénk valami finomat csomagolni uzsonnára vagy kiránduláshoz. 


Variálhatjuk rétegezéssel (mascarpone-krémmel töltve) vagy citromos cukormázzal, de önmagában is isteni!

 

Hozzávalók 8 adaghoz:

- 40 dkg sárgarépa
- 25 dkg cukor
- 1 dl olaj (vagy 3 ek. baracklekvárral is nedvesíthetjük a tésztát)
- 4 tojás
- 25 dkg liszt vagy zabpehelyliszt
- 10 dkg dió durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk.fahéj
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
      

 

Elkészítés:
 

1. Durvára daraboljuk a diót, és ha még ízletesebbé szeretnénk tenni a sütit, picit elő is pirítjuk, remek ízt ad neki!

2. Megtisztítjuk a répákat, és vékonyra reszeljük.

3. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra. Ezalatt összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az olajat és a tojásokat, végül a reszelt répát is.

4. A tortaformát kivajazzuk, lisztezzük, és beletöltjük a masszát.

5. Légkeveréssel 40-50 perc alatt megsütjük, de már korábban is érdemes figyelni és tűpróbával tesztelni. Ne süssük túl!

6. Hagyjuk kicsit kihűlni a formában, és csak ezután vegyük ki belőle a süteményt.

7. Mikor már teljesen kihűlt, akkor kenjük rá (vagy bele) a krémet, vagy a tetejére a cukormázat, és szeleteljük.

 

Ötletek: 

- Cukormázhoz 200 g porcukrot kb. 3 ek. vízzel és 1 ek. citromlével keverjünk simára.

- Mascarponés krémhez 20 dkg natúr krémsajtot vagy mascarponét, 2 ek. cukrot és 1 ek. vaníliakivonatot (esetleg citromlével és citromhéjjal) simára keverünk.


Nézd meg ezeket a répatorta recepteket is!
Elronthatatlan répatorta recept, Olyan finom lesz, hogy nem tudod abbahagyni - Gluténmentes változatban is!
- Húsvéti répatorta receptért kattints ide


Fotó: Nagyszülők Lapja - saját kép


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2025.03.27