Minden gyerek szereti a péksüteményeket, de megnyugtatóbb, ha otthon készítjük el ezeket, hiszen így pontosan tudjuk, milyen összetevőkből áll. Érdemes rászánni az időt, és meglepni az unokákat ezzel az isteni pizzás-kukoricás csigával!
A házi készítésű harapnivalóknál nincs is jobb, és a család is mindig örül, ha valami finomsággal várjuk őket. A pizzás csiga - főleg ha a feltétet kukoricával is gazdagítjuk - a gyerekeknek is kellemes meglepetés lesz, különösen egy frissítő házi limonádé mellé...
Sajtos, sonkás, kukoricás csiga
Hozzávalók (kb. 14 csigához):
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csomag porélesztő
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 2,5 dl tej
- 1 ek. vaj
- 1 dl joghurt
- liszt a nyújtáshoz
Feltét:
- 10 dkg krémsajt
- 20 dkg reszelt sajt
- 15 dkg sonka (apróra kockázva)
- 10 dkg kukorica (konzerv)
- 3 szál újhagyma (finomra vágva)
- reszelt sajt ízlés szerint
A tésztára természetesen bármi más is kerülhet: pl. bacon, gomba, aszalt paradicsom, másféle sajt, pikánsabb fűszerek.
Előkészítési idő: 30 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Pihentetési idő: 60 perc
Elkészítés:
1. Szitáljuk egy tálba a lisztet, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, és gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztacipót takarjuk le konyharuhával, és tartsuk meleg helyen, míg nagyjából a duplájára kel. (Ez kb. 1-2 óra.)
2. A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
3. A tésztára kenjük rá a krémsajtot, majd szórjuk rá a reszelt sajtot, a sonkát, a leszűrt kukoricát (opcionális) és a hagymát. A tésztát tekerjük fel (ugyanúgy, mintha kakaós csigát készítenénk), majd vágjuk csigákra.
4. A csigákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, szórjunk a tetejükre reszelt sajtot, és toljuk be a 180 fokosra előmelegített sütőbe, 20-30 percre (sütőtől függően - érdemes figyelni!).
Fotó: Freepik