Ha egyszer elkészíted ezt az ellenálhatatlan krémes desszertet, utána már egyfolytában ezzel fogsz villogni kerti partikon, családi-baráti összejöveteleken. A trükk csupán abban áll, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, a babapiskótákat a megfelelő sorrendben pakolgasd, hogy a végén guszta legyen és hagyd összeérni.
Figyelem! A nyers tojás babáknak nem ajánlott!
Tiramisu recept
Tiramisu hozzávalók
- 3 egész tojás (gyerekeknek biotojás)
- 25 deka mascarpone krémsajt (nem éri meg más krémsajttal próbálkozni)
- 3-4 evőkanál porcukor (mézzel helyettesíthető)
- 40 db babapiskóta (nem szükséges a cukrozott változat)
- 2-3 deci lefőzött kávé (gyerekeknek helyettesíthető cikóriakávéval)
- ízlés szerint kevés rum/rumaroma vagy amaretto/mandula likőr (gyerekeknek hagyd ki)
- kakaópor (gyerekeknek helyettesíthető karobporral)
Tiramisu elkészítés:
1. A mascarponét keverjük össze a 3 tojás sárgájával, porcukorral, a 3 tojás felvert habjával.
2. Egy mélyebb tálkába öntsük ki a lefőzött kávét, amit a rummal/likőrrel ízesíthetünk. (Ha ez elmarad, sincs semmi gond, mert úgy is nagyon finom lesz).
A babapiskótákat egy jégcsipesszel vagy tiszta kézzel ügyes, gyors mozdulatokkal forgassuk meg a kávéban. Akkor jó, ha csak egy kicsit hagyjuk ázni, és nem teljesen ázatjuk szét a babapiskótákat a kávéban, mert onnantól morzsálódik, szétesik, kezelhetetlenné válik, amit kerülni szeretnénk.
Nem lesz a végén széteső a tiramisu, ha a babapiskótákat nem mindig ugyanúgy rendezgetjük: az első sort tegyük vízszintesen, a következőt függőlegesen (merőlegesen a másik sorra), majd ismét cseréljünk. Tehát az első sort így: I majd a második sort így: --
A sorok közé rétegezzük a mascarpone krémet, tehát: 1 sor babapsikóta, majd 1 sor krém - és így folytatva tovább...
3. A tetejét egy vizes evőkanállal simogassuk egyenletesre
4. Végül hintsük meg kakaóporral. (A karobbal óvatosan bánjunk! Azt csak akkor használjuk, ha biztosan szereti a gyerek, különben az egészet elronthatja).
Úgy lesz szép a kakaószórás, ha egy egyszerű teaszürőt használunk.
Tipp: a kakaómintába különböző alakzatokat is "rajzolhatunk". Például vágjunk ki egy kisebb szívecske formát A4-es papírból. Mielőtt elkezdenénk szórni a kakaót, helyezzük finoman a sárga színű tiramisukrémre, és csak utána kezdjük el a kakaószórást. Ha kész, emeljük ki a papírt - és meg is kaptuk a szív alakzatot!
5. Lehetőleg egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek, és összeálljon süteményformának a tiramisu.
Ha erre nem lenne mégsem időd, akkor fogj egy szép fagylaltkelyhet, és szervírozd abban - kínáld úgy, mint "Tiramisu pohárdesszert"-et! Az íze ugyanaz lesz, az állagát pedig senki nem fogja firtatni.