Tiramisu recept 5 lépésben - Így készül a sütés nélküli krémes desszert

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Tiramisu recept 5 lépésben - Így készül a sütés nélküli krémes desszert A Tiramisu ellenállhatatlan krémes desszert, amit feltétlenül fel kell venni a házi receptgyűjteménybe. Amellett, hogy elronthatatlan, gyorsan el is készíthető. Mutatjuk a trükköket, és tippeket adunk a gyerekváltozatra is. A tiramisu az a desszert, ami sütés nélkül készül, viszonylag gyorsan megvan és nem lehet elrontani, mert annyira nagyon egyszerű. Ha még soha nem készítettél tiramisut, akkor most van itt az ideje!

Ha egyszer elkészíted ezt az ellenálhatatlan krémes desszertet, utána már egyfolytában ezzel fogsz villogni kerti partikon, családi-baráti összejöveteleken. A trükk csupán abban áll, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz, a babapiskótákat a megfelelő sorrendben pakolgasd, hogy a végén guszta legyen és hagyd összeérni.
Figyelem! A nyers tojás babáknak nem ajánlott!

Tiramisu recept


Tiramisu hozzávalók

  • 3 egész tojás (gyerekeknek biotojás)
  • 25 deka mascarpone krémsajt (nem éri meg más krémsajttal próbálkozni)
  • 3-4 evőkanál porcukor (mézzel helyettesíthető)
  • 40 db babapiskóta (nem szükséges a cukrozott változat)
  • 2-3 deci lefőzött kávé (gyerekeknek helyettesíthető cikóriakávéval)
  • ízlés szerint kevés rum/rumaroma vagy amaretto/mandula likőr (gyerekeknek hagyd ki)
  • kakaópor (gyerekeknek helyettesíthető karobporral)

Tiramisu elkészítés:

1. A mascarponét keverjük össze a 3 tojás sárgájával, porcukorral, a 3 tojás felvert habjával.

2. Egy mélyebb tálkába öntsük ki a lefőzött kávét, amit a rummal/likőrrel ízesíthetünk. (Ha ez elmarad, sincs semmi gond, mert úgy is nagyon finom lesz).
A babapiskótákat egy jégcsipesszel vagy tiszta kézzel ügyes, gyors mozdulatokkal forgassuk meg a kávéban. Akkor jó, ha csak egy kicsit hagyjuk ázni, és nem teljesen ázatjuk szét a babapiskótákat a kávéban, mert onnantól morzsálódik, szétesik, kezelhetetlenné válik, amit kerülni szeretnénk.

Nem lesz a végén széteső a tiramisu, ha a babapiskótákat nem mindig ugyanúgy rendezgetjük: az első sort tegyük vízszintesen, a következőt függőlegesen (merőlegesen a másik sorra), majd ismét cseréljünk. Tehát az első sort így: I majd a második sort így: --

A sorok közé rétegezzük a mascarpone krémet, tehát: 1 sor babapsikóta, majd 1 sor krém - és így folytatva tovább...

3. A tetejét egy vizes evőkanállal simogassuk egyenletesre

4. Végül hintsük meg kakaóporral. (A karobbal óvatosan bánjunk! Azt csak akkor használjuk, ha biztosan szereti a gyerek, különben az egészet elronthatja).
Úgy lesz szép a kakaószórás, ha egy egyszerű teaszürőt használunk.

Tipp: a kakaómintába különböző alakzatokat is "rajzolhatunk". Például vágjunk ki egy kisebb szívecske formát A4-es papírból. Mielőtt elkezdenénk szórni a kakaót, helyezzük finoman a sárga színű tiramisukrémre, és csak utána kezdjük el a kakaószórást. Ha kész, emeljük ki a papírt - és meg is kaptuk a szív alakzatot!

5. Lehetőleg egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek, és összeálljon süteményformának a tiramisu.

Ha erre nem lenne mégsem időd, akkor fogj egy szép fagylaltkelyhet, és szervírozd abban - kínáld úgy, mint "Tiramisu pohárdesszert"-et! Az íze ugyanaz lesz, az állagát pedig senki nem fogja firtatni.

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2016.04.12