Fahéj - Tudtad, hogy mennyi betegséget gyógyít ez az egyszerű fűszer?!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Fahéj - Tudtad, hogy mennyi betegséget gyógyít ez az egyszerű fűszer?! Mire jó a fahéj? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a fahéj áldásos hatásait. Fahéj, az igazi egészségvédő
A fahéj fűszer- és gyógynövény számos egészségvédő hatása ismert. Erős antioxidáns hatású számos vegyületének köszönhetően, köztük a mangánnak. Immunerősítő, vírus- és baktériumölő. Gombás fertőzések, akár lábgomba esetén a fahéj olaj hatékonyan alkalmazható. Megfázás és fertőző betegségek esetén kiváló gyógyhatású.

Ízületi gyulladások, arthritis esetén is hatásosan szer. A fahéj csökkenti a metabolikus szindróma, azaz több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállásának kockázatát, mivel inzulinszerű hatásával javul a szervezet inzulinválasza.
Csökkenti a koleszterinszintet, mézzel párosítva megelőzheti a gyomorfekélyt. Gyomorerősítő, a különböző gyomorpanaszok esetén is hatásos, étvágy- és emésztésserkentő tulajdonságú. Fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, így enyhe zsírégető elősegítve ezzel a fogyást. Görcsoldó és segít megszüntetni a puffadást, de a hányinger esetén is jó segítség. Enyhe fájdalomcsillapító hatással bír. Kellemes aromáinak köszönhetően hangulatjavító és afrodiziákum is.

Milyen hatással van bőrünkre?
Kedvező hatását bőrünkön is kifejti alkalmazása során. Ápolja, tonizálja, simává és rugalmassá varázsolja bőrünket, valamint vérbőséget okoz, amivel hatásosan kezelhetjük a narancsbőrt. A fahéj fenoltartalma csökkent a szövetkárosodást, lassítva ezzel az öregedést.
Megelőzhető vele a szívbetegségek, csökkenti a véralvadást és gyulladásgátló tulajdonsága is van, késleltetve ezzel szervezetünk idő előtti öregedését.

Túlzott fogyasztása milyen panaszokat okozhat?
Kedvező hatásai ellenére, túlzott, nagymértékű fogyasztása gyomor- és májpanaszokat is okozhat a fahéjban lévő kumain miatt.

Felhasználása
Kellemes íze miatt nagyon sok ételhez használhatjuk. Leggyakrabban süteményekhez pékárukhoz használjuk, de remekül harmonizál a gyümölcsökkel is. Bátran használjuk gyümölcsleveshez, kompótokhoz, turmixokhoz, de a krémeket is megbolondíthatjuk vele. Tejbegríz, tejberizs és a szilvás gombóc elképzelhetetlen nélküle, de italokhoz is jól illik. Fűszerezhetünk vele italokat is, forró csokoládét, teát, vagy a bort, de kipróbálhatjuk húsokhoz is pácként.
    
Milyen betegségekre jó?
  • immunerősítés
  • vírusos- és bakteriális megbetegedések
  • fertőző betegségek
  • gombás megbetegedések
  • megfázásos megbetegedések
  • ízületi betegségek
  • anyagcsere betegségek
  • koleszterin problémák
  • emésztőrendszeri megbetegedések
  • étvágytalanság
  • hányinger
  • fájdalomcsillapító
  • gyulladáscsökkentő
  • afrodiziákum
  • bőrápolás
  • szív- és érrendszeri megbetegedések

Edd magad egészségesre rovat >>

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.02.24