Ezúttal az epres gyümölcstorta cukrászdai, mondhatnánk „profi” változatát mutatjuk, amit egy kapcsos tortaforma segítségével otthon te magad is egyszerűen el tudod készíteni.
Epres gyümölcstorta - klasszikus recept
Hozzávalók a tésztához:
280 gramm liszt
2 késhegynyi sütőpor
120 gramm cukor
2 tojásfehérje
160 gramm vaj
Hozzávalók a tortakrémhez:
30 gramm étkezési keményítő
60 gramm cukor
3 csomag vaníliás cukor
4 tojás sárgája
200 mililiter tej
200 mililiter tejszín
Hozzávalók a torta tetejére:
Eper
1-2 evőkanál porcukor
1-2 csomag tortazselé
Elkészítés
1. A tésztához a lisztet és a sütőport keverőedénybe tesszük, összekeverjük. hozzáadjuk a cukrot, tojásfehérjét, vajat. A hozzávalókat konyhai robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk.
2. Lisztezett deszkán sima tésztává gyúrjuk, hűtőben pihentetjük.
3. A kapcsos tortaformát kevés vajjal kikenjük. A tésztát akkora méretű lappá nyújtjuk, hogy pont elférjen a kapcsos tortaforma aljában, majd ujjaink segítségével a tortaforma legaljára nyomkodjuk és többször megszurkáljuk villával.
A tésztát a tortaformában a 180-200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és körülbelül 20 percig sütjük.
4. Ha megsült a tészta, akkor óvatosan kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk.
5. A tortakrémhez egy főzőedényben elkeverjük az étkezési keményítőt a cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával, tejjel és tejszínnel, majd a hozzávalókat keverés közben jól felfőzzük. Az így kapott pudingkrémet hűlni hagyjuk.
6. A tortalapot megtöltjük krémmel.
7. A megmosott, félbevágott epret porcukorral egyenletesen megszórjuk, és ízlésesen elrendezgetjük a megdermedt pudingkrémen.
8. A tortazselét elkészítjük, és amint langyosra hűlt, kanalanként a gyümölcs tetejére meregetjük.
Fotó: www.gutekueche.at